Mojmír Hrouz se začal elektromobilům věnovat před necelými deseti lety. Tehdy začal se stavbou elektromobilu vlastní konstrukce pro soutěž Postav si elektromobil. "Byl z překližky a použil jsem na něj jak díly z trabanta, tak i z Alfy Romeo," vzpomíná muž, který se nyní se svým kolegou Stanislavem Novákem věnuje elektrickým vozidlům ve firmě Emerze Elektro.

Jeho dalším dílem se pak stal elektrický Trabant. Do klasického kombíku východoněmeckého výrobce zabudoval kromě dalších potřebných součástek také několik modulů z baterie, která původně poháněla americký elektromobil Tesla. Část je jich umístěna v zavazadlovém prostoru, další se nacházejí pod přední kapotou. "Jejich kapacita je 20 kWh a vystačí na dojezd zhruba 180 kilometrů," říká. Stejně jako původní Trabant není ani tento exemplář žádný rychlík. Motor má totiž výkon jen 10 kW.

Bentley Ultratank
Rusové se toho nebojí. Postavili si tank z Bentley Continental GT

V současné době ho obyčejně pouze vozí na specializované výstavy. "Rád bych ale postavil další exempláře, mám povolení pro výrobu celkem čtyř kusů," uvedl. V areálu firmy má vhodných karosérií dokonce několikanásobně více, než je tento počet. Zatím na to ale nedošlo.

"Momentálně nás živí jiné záležitosti," uvedl pro Automix Mojmír Hrouz. Konkrétně například servisují první sériové elektromobily, které se v Česku provozovaly. To byly Peugeoty 106 a Citroëny Berlingo Electric.

Čínské elektromobily si žádají úpravy

Jejich specialitou je také úprava malých čínských elektromobilů. "Upravujeme je na míru konečným uživatelům," informuje. Jejich rukama tedy prošly například i mikrododávky VXT eChoice, které do Evropy dováží opavská firma VXT.

"Jejich původní dojezd nedosahoval ani stovky kilometrů, nyní je více než dvojnásobný," tvrdí Hrouz. Cena za takové navýšení dojezdu je zhruba 100 000 Kč. Výkon motoru i kapacitu baterie jsou ale schopni upravit na míru uživatelů. Zkoušejí také další čínský vůz. Na některých řešeních je podle Hrouze jasně vidět, že tato menší dodávka vznikla přestavbou z klasického automobilu se spalovacím motorem, což přináší jistá omezení.

a širší než klasické kupé 110 R
Historicky první Škoda RS byla velmi extrémní. V 70. letech jela hodně přes 200

V budoucnosti se chtějí věnovat zejména přestavbám různých speciálních vozidel na elektrický pohon. "Máme vyvinutý vlastní elektromotor, který lze zabudovat do všech kol ve velikosti alespoň 17 palců. Lze využít dva nebo čtyři. "Stavíme i odtahový vůz, který má tři nápravy a tudíž jich zabudujeme hned šest," říká.

Nebrání se ani speciálním projektům. Pro jednoho italského zákazníka například vyvíjejí elektrický pohon rotačních kartáčů na vozidle městské úklidové firmy.

V jejich areálu se nacházejí i elektromobily, které kdysi chtěli jejich majitelé upravit, ale nakonec si to rozmysleli. "Možná je jednou využiju pro muzeum elektromobility," svěřuje se Hrouz. Návštěvníci pak uvidí například elektrický traktůrek nebo elektromotor, který v 90. letech vyvinuli specialisté brněnské firmy VUES pro vozidlo Tatra Beta. "Měl a dokonce i na dnešní dobu stále má vynikající parametry. K jeho zabudování do sériového vozu však nikdy nedošlo," informuje Hrouz.