Po mnoha špionážních fotkách a zdánlivě nekonečném čekání jsme se dočkali prvního z dvojice ostrých hatchbacků Ford Focus. Čtvrtá generace oblíbeného hatchbacku je velmi povedeným modelem, zejména pak v silnějších provedeních, protože ty mají novou víceprvkovou nápravou. Ovšem sportovněji laděné deriváty jsou přeci jen trochu jinde.

Honda Ridgeline
Honda svolává sto tisíc aut, protože je může poškodit voda z ostřikovačů

Konkurent například Volkswagenu Golf GTI/GTD bude opět k dispozici se zážehovým i vznětovým motorem, přičemž Ford uvádí, že ve srovnání s předchozí generací narostl výkon v průměru o 12 % a točivý moment se zvýšil o 17 %.

Zážehovou verzi i nadále pohání 2,3litrový čtyřválec EcoBoost, o němž Ford tvrdí, že jde o novou generaci. Stádo 280 koní při 5500 ot./min a točivý moment 420 Nm při 3000 ot./min činí ze čtvrté generace sportovně laděného Focusu zatím nejsilnější ST v historii. Sprint z 0-100 km/h zabere méně než 6 sekund.Nový Ford Focus ST s paketem Performance (2019)Zdroj: Ford

Nový EcoBoost je vybaven technologií potlačující turbo efekt, která byla původně vyvinuta pro supersport Ford GT a F-150 Raptor. Ford tak reaguje na dřívější stížnosti, že motor ST trpěl při ostré jízdě na okruhu na prodlevu turbodmychadla. Zážehový čtyřválec využívá dvoukomorového turbodmychadla s nízkým vnitřním třením a standardně je spřažen se šestistupňovým manuálem, který má ve srovnání s konvenčním Focusem zkrácené dráhy pro sportovní jízdu. V rámci příplatkové výbavy lze zvolit novou sedmistupňovou automatickou převodovku.

Vznětovou alternativu pohání dvoulitrový čtyřválec EcoBlue s výkonem 190 koní při 3500 ot./min a točivým momentem 400 Nm, který je dostupný už od 2000 ot./min. I v tomto případě jde historicky o nejsilnější vznětovou ST variantu. U vznětové verze je nabídka převodovek totožná se zážehovou.

Vůbec poprvé se u modelu Focus ST setkáváme s elektronicky řízeným samosvorným diferenciálem, který je standardně nabízen s motorem 2,3 EcoBoost. Vznětový EcoBlue si musí vystačit s vektorováním točivého momentu, které umí přibržďovat jednotlivá kola.

Nový Ford Focus ST s paketem Performance (2019)Zdroj: Ford

Ford v případě nového ST zapracoval také na řízení. Nyní je o 15 % rychlejší, než u standardního modelu.

V nabídce bude také paket Performance, nabízející jízdní režim Track, systém Launch Control, červené třmeny brzd a automatické meziplyny.

Nové ST se dostane na evropské trhy v létě letošního roku.

Nový Ford Focus ST si podrobně můžete prohlédnout v naší galerii.