Pokud jde o rychlost, Bentley nezná bratra. Doslova! Lamborghini Urus a Bentley Bentayga stojí na společném konstrukčním základu pod záštitou koncernu Volkswagen. Zdá se ale, že jedna automobilka chce překonat druhou. Když přišlo na svět první SUV od Bentley, bylo nejrychlejší ze všech. Pak ho ale porazilo Lamborghini s maximem 305 km/h. Teď přišel na scénu model Bentayga Speed a Urus se proti němu zdá jako šnek.

Tedy s trochou nadsázky – Bentley Bentayga Speed dokáže jet maximálně 306 km/h, tudíž Urus porazilo o jediné číslo. Možná se zdá, že na tom nesejde, jenže titulem nejrychlejšího SUV planety se přece může pyšnit jen jeden.

První novodobé SUV Lambrghini Urus
Video: Že Lamborghini nevyrábí praktické vozy? Tohle video vás vyvede z omylu

Co k tomu bylo potřeba? Britové naladili svůj dvanáctiválec, který nově vydává 626 koní výkonu. To je o 20 koní víc než u modelu bez nálepky Speed. Točivý moment je shodný, tedy 770 Nm. Jen připomeňme, že Urus je stále výkonnější než nová Bentayga. Jeho V8 produkuje 641 koní, díky čemuž zvládá stovku za 3,6 sekundy, zatímco Bentayga Speed za 3,9 sekundy. Tady Italové stále vedou.

Bentley na svém SUV upravoval ještě chování osmistupňové automatické převodovky a podvozek. Ten je o něco tužší. Auto stojí na nových 22“ kolech. Interiér je samozřejmě luxusní, přibyla nová verze s větší porcí Alcantary v unikátní barvě dodávané pouze pro variantu Speed. Na nový model se podívejte v galerii i na následujícím videu:

Zdroj: Youtube