Předchozí
1 z 2
Další

Spolehlivé či nespolehlivé – to je, oč při výběru ojetého vozu běží. I když mluvit zcela obecně o spolehlivosti konkrétních aut jednoduše nejde.

Máme totiž před sebou mnoho proměnných faktorů, které se podílejí na konečném stavu vozidla – jak bylo s autem dříve zacházeno, odolnost techniky vůči času, pravidelnost údržby… A roli hrají také jednotlivé typy modelů, jejich motorizace a ročníky.

Čtěte také: PŘEHLED: Nejlevnější nová auta s dieselem. Žebříček drtí Dacie

Některá ojetá auta tak mohou být celkově dobrá, možná až výborná, ale najdou se mezi nimi konkrétní výjimky, jež hází špatné světlo třeba na celou modelovou řadu. Na některé typické zástupce "černých ovcí" jsme se zaměřili.

Čtěte také: PŘEHLED: Nejúspornější auta na trhu. Za kolik jezdí nejlepší?

Prohlédnout si tak můžete pět na první pohled zajímavých ojetin, které se chlubí i poměrně atraktivní cenou, jejich koupě vám ale může způsobit neklidné spaní. A brzy se podíváme na dalších pět, je totiž bohužel z čeho vybírat.

BMW X6 (1. generace)

BMW X6.Zdroj: BMW

Podivné a kontroverzní SUV od BMW byste možná jako dostupné auto neoznačili. Po nahlédnutí do inzerce se ale může zdát, že X6 jde sehnat způsobem „hodně muziky za málo peněz". Masivní BMW s výkonným motorem a tunou ega je ale dobrá koupě možná pro lidi s vlastním servisem a matrací plnou peněz.

Co je špatně?

Kromě toho, že mezi majiteli nemá X6 zrovna pověst nejspolehlivějšího vozu, verze s dvakrát přeplňovaným osmiválcem o objemu 4,4 litru je postrachem sama o sobě.

Často se mluví o technické nedokonalosti konstrukce vidlicového motoru, který má dvě turbodmychadla uprostřed véčka. Turba se tím pádem přehřívají, čímž dochází k usazování spáleného oleje. A vysoká tepelná zátěž dělá problémy, kde jen může.

Složitá elektronika je dalším strašákem. Nefungující výbava a její opravy můžou skončit začarovaným kruhem. Kvůli levnému a dobře vybavenému BMW pak budete brečet nejen vy, ale i vaše peněženka. Pokud nemáte na údržbu, na levně vypadající X6 a hlavně na nechvalně známý osmiválec raději zapomeňte.

Dacia Duster

Dacia Duster.Zdroj: Dacia

Mnozí budou koukat po levné a schopné Dacii jako po pracantovi, který toho hodně snese na silnici i mimo ni. Taky jde přece o nejlevnější novou čtyřkolku na trhu. A právě to je problém, neboť většina majitelů smýšlela pobobně a opotřebovaného auta se nyní chce zbavit. Verze s naftovým motorem 1.5 dCi vás pak bude trápit nejvíce.

Co je špatně?

Mnoho lidí stále nerespektuje potřeby přeplňovaného motoru, takže zde máme klasicky přidřená turbodmychadla, způsobená špatným ohříváním motoru a nedostatečným dochlazováním po dojetí.

Dále jsou problematické EGR ventily, vstřikování, dvouhmotový setrvačník a filtr pevných částic – součásti, které už z výroby nepobraly mnoho životnosti. Kvalitou dílů, zpracováním a životností neexcelují ani části interiéru.

Když k tomu připočtete, že základní Dustery s „úsporným" dieselem používalo mnoho firem, všechny výše zmíněné problémy můžete ještě znásobit. Jako zcela nové auto nemusí být Duster špatný, ale ojeté kusy mohou být vyčerpané k smrti.

Renault Laguna (2. generace)

Renault Laguna.Zdroj: Renault

Vrtochy francouzských aut mohou nejednoho chudáka zaskočit. Neříkáme, že všechny Laguny seženete ve špatném stavu a budou vám dělat ze života peklo. Druhá generace ale posbírala dostatek kritiky, aby měla nálepku nedobré ojetiny.

Co je špatně?

Naftové motory 2.2 dCi nejsou příliš spolehlivé v oblasti vstřikování a rozvodů. Systém common-rail je často poruchový a vodní pumpa společně s vyvažovací hřídelí trpí od problematických rozvodů v kombinaci řemenu a řetězu.

Objevují se i nákladné závady turbodmychadel, silné opotřebení klikového mechanizmu a nutné výměny EGR ventilu z důvodu zanesení či úplného selhání.

Francouzská elektronika je samostatnou kapitolou druhé Laguny. Známé jsou potíže s atypickým startováním skrze čipovou kartu, ale rovněž nesnáze s elektronikou motoru v rámci nekvalitních senzorů, čidel a podobně.

Pokud opravdu chcete Lagunu, raději běžte do slabších motorů, nebo si připlaťte za novější třetí generaci, která si lepší spolehlivostí napravila reputaci.

Škoda Fabia (2. generace)

Škoda Fabia.Zdroj: Škoda

Pokud chcete malé, úsporné a nenáročné auto, které vás dostane z bodu A do bodu B, Fabia pravděpodobně skončí v užším výběru. Vždyť je přece všude, je česká, a tak vám ji opraví všichni a vždycky. Jestli ale nemáte zálibu v jízdách do servisu, vyhněte se raději ojeté Fabii druhé generace s tříválcem 1.2 HTP.

Co je špatně?

Fabia je pro většinu lidí opravdu šikovné auto, ale onu šikovnost sráží právě zmíněný tříválec. Malý motor nemá rád hrubé zacházení, takže k častým problémům můžeme přidat vadnoucí škrticí klapky, závady EGR ventilů, zapalování, časté přehřívání oleje a následné problémy s ventily a jejich vůlemi.

Dochází také k předčasnému vytahání rozvodového řetězu a opotřebení katalyzátoru. Při jeho přehřívání navíc dochází ke zvýšení spotřeby. Motor poté pracuje s bohatší směsí, kdy mají výfukové plyny nižší teplotu, a snaží se katalyzátoru pomoci od propalování.

Jestli se tedy dozvíte, že předchozí majitel jezdil často větší vzdálenosti třeba po dálnici a slabý motor ždímal do bezvědomí, utíkejte od 1.2 HTP pryč.

Volkswagen Passat (6. generace)

Volkswagen Passat.Zdroj: Volkswagen

Co může být špatného na Passatu? V rámci jízdních vlastností, výbavy a použitelnosti vlastně nic. Bohužel i německý sedan v generaci B6 má však mezi vrstevníky jednu verzi, kterou si nepochvalovali ani samotní Němci.

Co je špatně?

Na naftovou motorizaci 2.0 TDI 16V jsou k nalezení docela nepěkné komentáře a zkušenosti. Odcházejí drahé vstřikovače a problémem je rychlé opotřebení pohonu olejového čerpadla a vyvažovací hřídele. Následný pokles tlaku oleje přinese další nákladné opravy. Mnoho vozidel se také potýká s mikroskopickým popraskáním hlavy, takže se objevují podobné příznaky, jako u prasklého těsnění pod hlavou.

Špatnou konstrukcí dále trpí napínací kladka rozvodů a ovládání elektromagnetické ruční brzdy.

V pozdějších ročnících této generace měly být nejhorší problémy odstraněny. Passat totiž přišel s mnoha změnami na ústrojí. Podle zpráv majitelů se toho ale v reálu moc nezlepšilo, a proto bude lepší, když kouknete po jiných motorizacích.