Předchozí
1 z 2
Další

Ovšem ruku na srdce, jinak v tom nejlepším slova smyslu. Nová a dohromady pátá generace japonského supermini je jiná než všechny verze před ní a moderní kabát jí sluší o poznání víc.

Ostře se tvářící supermini

Micra dostala agresivní a ostře řezané tvary, štíhlá světla, černý C sloupek vytvářející iluzi „plovoucí“ střechy a velkou spoustu prolisů, které činí Micru vyloženě přitažlivou. I v Nissanu navíc přišlo na přetřes téma individualizace, takže už i Micra dostala možnosti příplatkových paketů a designových balíčků, dále vytahujících auto z běžné konfekce. Jeden mnou testovaný kus v šedomodré barvě proto odíval několik svítivě oranžových plastů, oranžovo-černý polep kapoty a střechy nebo pořádně velká sedmnáctipalcová kola. Jen kdyby skrz ta zadní nevykukovaly poněkud úsměvné bubnové brzdy.

Seat Arona.
TEST: Nový Seat Arona je sympatické auto. Má prostorný interiér a hezky se řídí

Stejně „funky“ jako exteriér je i interiér, za jehož design zaslouží Nissan opravdu pochválit. Kombinace šedé, černé a oranžové barvy pokračuje i sem a třeba části palubní desky, oděné do oranžové koženky, vyvolávají dojem auta z vyšších tříd. Totéž lze do určité míry prohlásit i o zpracování. Materiály jsou vesměs kvalitní a až na detaily, jako třeba výplně dveří, působí vše docela solidním dojmem.

Sedačka řidiče je francouzsky měkčí, na druhou stranu pozice za volantem je méně „záchodová”, než bych očekával. Vedle klasické dvojice budíků s malým displejem palubního počítače se nachází po mojí pravici ještě dotykový displej s navigací a dalšími náležitostmi. Ten sice sám o sobě není vzorem ergonomičnosti, ale funguje slušně rychle a dělá to, co se po něm chce. Vpředu je tedy vše v pořádku, ovšem zadní místa jsou vhodná spíše dětem nebo menším dospělákům. Na nějaké delší cestování ve čtyřech Micra úplně není a nijak vyloženě cestovní není ani kufr, jehož objem nabírá hodnoty 300 litrů.

Nafta tentokrát vítězí nad benzínem

Jak prozrazuje již název článku, Micru jsem otestoval rovnou dvakrát a přestože se v obou případech jednalo o prakticky totožná provedení v ohledu výbavy, zásadní rozdíly bychom našli pod kapotou. V jednom případě se zde nacházel benzínový tříválec o prťavém objemu 0,9 litru (IG-T 90), ovšem přeplňovaný turbodmychadlem na výsledných 90 koní (66 kW) výkonu.

Citroën C3 Aircross.
TEST: Naftový Citroën C3 Aircross je originální crossover pro klidné řidiče

Ve druhém případě se potom jednalo o čtyřválcový turbodiesel 1.5 dCi (také známý z Renaultů a Dacií, zde s označením dCi 90), opět o výkonu 90 koní (66 kW). Papírově se tak rozdíly mezi motory smrskly jen na točivý moment. Zatímco benzínový agregát disponuje 150 Nm, dieselový dosahuje v podobných otáčkách hned 220 Nm. Jenže papír samozřejmě není vždy odrazem reality a tak se oba motory ve výsledku odlišují poměrně drasticky.

Vezměme to od benzínového tříválce, který už známe z mnoha modelů značky Renault a Dacia. Jeho kultivovanost v nízkých otáčkách je poměrně hrozivá, čemuž nepřispívá jen sporadické odhlučnění interiéru. Zejména ve městě při trochu svižnějším zrychlení se tříválec umí zuřivě rozdrnčet do interiéru a v nízkých otáčkách doprovodí svůj zvukový doprovod ještě pocukáváním a cvakavým zvukem, ne nepodobným šicímu stroji.

Na druhou stranu nelze motoru upřít, že ve vyšších otáčkách s tunu vážící Microu docela důstojně upaluje. Tedy alespoň pocitově. Faktem je, že zrychlení z nuly na sto probíhá za 13,7 sekundy, ovšem v otáčkách působí motor živějším dojmem. Krom toho se zde začne objevovat i příjemně jadrný zvuk, nahrazující drnčení v nižších a středních otáčkách.

Nissan Micra.Zdroj: Dominik Valášek

Oproti benzínovému tříválci je vznětový čtyřválec, který jsem vyzkoušel o dva týdny později, náhle jako klidná voda. Nebývá úplně zvykem, aby byl naftový motor kultivovanější než ten benzínový, ale tento případ je výjimkou. Patnáctistovka pod kapotou klape o hodně tišeji a hladčeji a cukání se projeví jen v nízkých otáčkách pod 1500 ot/min.

Dynamikou je naftový motor hodně podobný tomu benzínovému a s Microu zrychluje z nuly na sto za 13,8 sekundy, nicméně jakoukoliv výkonovou špičku po něm nelze chtít. Od dvou tisíc otáček zabírá motor zcela lineárně a ploše a pocitu ze zrychlení ještě ubírají velmi dlouhé převody pětistupňové převodovky.

Pohodlí spíše do města

Podvozek je u obou motorizací naladěn pochopitelně stejně a spíše do měkka, ačkoliv tu a tam se od jednoduché zadní nápravy umí přenést nějaký ten ráz. Horší je to ovšem s odhlučněním zavěšení, které je na velmi základní úrovni. Takže to co v interiéru přes měkčí pérování neucítíte, to hlavně uslyšíte.

Hyundai Kona.
TEST: Designem Hyundai Kona rozhodně zaujme. Ale co dál?

K měkčímu podvozku si přičtěte nepříliš jisté jízdní vlastnosti a výsledkem je, že se líbivá Micra nejlépe hodí do městské zástavby a na klidnou jízdu. A přestože nejsem právě fandou dieselových motorů do malých městských aut, k celkovému charakteru se klidná vznětová patnáctistovka hodí prostě o něco lépe.

Kromě toho vítězí i v otázce spotřeby, kterou lze prakticky bez výjimky udržet do šesti litrů na sto. V případě přeplňovaného tříválce počítejte ve městě s hodnotami kolem osmi litrů, mimo ně okolo šesti sedmi.

Dost možná hlavním argumentem ve prospěch benzínového motoru proto zůstává cena. Zatímco tříválec 0.9 IG-T pořídíte ve výbavě Visia+ za 301 tisíc korun, naftový 1.5 dCi už ve stejné výbavě vychází na 342 tisíc. Nejlevnější Micra startuje na 249 000 Kč, za tyto peníze přitom dostanete vůz v základní výbavě Visia s litrovým atmosférickým tříválcem o výkonu 71 koní.

Přehled všech výbav a jejich prvků si můžete prohlédnout v ceníku. Kompletní ceník naleznete zde

Nissan Micra IG-T 90 a dCi 90: Hodnocení a technické údaje
+ líbivý vzhled
+ pěkný interiér
+ komfort podvozku
+ slušná kultivovanost dieselového motoru
- nekultivovaný benzínový tříválec
- odhlučnění podvozku
- nejisté jízdní vlastnosti mimo město
Nissan Micra IG-T 90
motor zážehový tříválec, přeplňovaný turbodmychadlem
objem 898 ccm
max. výkon 90 koní (66 kW) při 5500 ot/min
max. točivý moment 150 Nm při 2250 ot/min
převodovka pětistupňová, manuální
max. rychlost 175 km/h
zrychlení 0-100 km/h 13,7 s
kombinovaná spotřeba 7,3 l/100 km
pohotovostní hmotnost 1082 kg
cena od 301 000 Kč
Nissan Micra dCi 90
motor vznětový čtyřválec, přeplňovaný turbodmychadlem
objem 1461 ccm
max. výkon 90 koní (66 kW) při 4000 ot/min
max. točivý moment 220 Nm při 2000 ot/min
převodovka pětistupňová manuální
max. rychlost 175
zrychlení 0-100 km/h 13,8 s
kombinovaná spotřeba 5,7 l/100 km
pohotovostní hmotnost 1146 kg
cena od 304 000 (výbava Visia)
Rozměry
délka 3999 mm
šířka 1743 mm
výška 1455 mm
rozvor 2525 mm
zavazadlový prostor 300 l