Německé noviny Handelsblatt uvádějí, že prokurátoři mají nahrávky hovorů mezi bývalým šéfem vývoje Audi a Porsche Wolfgangem Hatzem, bývalým výkonným ředitelem VW Group Matthiasem Müllerem a současnými manažery Porsche Oliverem Blume a Michaelem Steinerem.

Telefonní hovory se uskutečnily v listopadu 2015 a nahrávky byly pořízeny manželkou Wolfganga Hatze. Vyšetřovatelé nahrávky objevili v přílohách e-mailů v mobilu paní Hatzové, když je posílala jejich rodinnému právníkovi.  

Volvo V60.
Volvo pozná opilého řidiče za volantem. Samo zavolá na tísňovou linku

V jedné nahrávek se Hatz dotazuje, jakým způsobem se k němu VW zachová v důsledku celé aféry s podvodným softwarem v motorech TDI. Muller mu na to měl údajně odpovědět, že mu nechce lhát, a že s rozhodnutím dozorčí rady VW Group nic nezmůže. Tím mu pravděpodobně chtěl naznačit, že ho vedení hodí přes palubu. Hatz v telefonátu opakovaně prohlašuje, že s podvodným softwarem nemá nic společného, na což Müller reagoval slovy, že se mu za každou cenu snaží pomoci, ale zároveň poznamenal, že až se někde objeví jeho jméno, bude pomoc velmi složitá.  

Wolfgang HatzZdroj: Porsche

Krátce na to Hatz telefonoval Oliveru Blume, který mu sdělili, že „v tomhle bude vysoká politika a vedení VW Group nemá dostatečný vliv, aby vše ututlalo". Hatz také v telefonátu obvinil vedení VW Group, že použilo tento podvodný software a zdůraznil, že to bylo kvůli „nešťastně nastaveným“ parametrům, které vmysleli idioti. V telefonátu mezi Hatzem a Michaelem Steinerem, Steiner údajně řekl, že software byl „naprogramován velmi hloupě“.

Wolfgang Hatz byl zatčen v září 2017 a vězněn až do června 2018, kdy byl propuštěn na kauci tří milionů eur. Hatz popřel jakákoliv provinění.