Projekt létájícího auta byl oznámen již loni v srpnu, Airbus dokonce vytvořil speciální divizi Urban Air Mobility, která má zkoumat různé možnosti, jak vzduchem přepravovat jednotlivce i skupiny osob. Bližší podrobnosti se ale dozvídáme až teď. 

Gigant ve výrobě letadel by chtěl konkurovat například autonomním vozům, které budeme v nadcházejících letech vídat stále častěji. Airbus dokonce tvrdí, že až dosáhne svého, i nejnovější pozemní doprava bude ve srovnání s „létajícími auty" zastaralá.

Čtěte také: Limuzína pro Trumpa bude pojízdný bunkr. Co o ní už víme?

Představa auto-helikoptéry CityAirbus, která by jako samořízený taxík jednoduše přemístila cestující z místa A do místa B během dopravní špičky, je zrovna ve fázi experimentování a vývoje. V budoucnu by si lidé stroj měli rezervovat přes aplikaci - princip se tedy bude podobat sdílení aut.

Fungující prototyp přitom máme očekávat už na konci roku 2017. Nejprve půjde zřejmě o jednomístný design, ale Airbus samozřejmě počítá i s přepravou více osob.

Skica létajícího auta.Zdroj: Airbus

„Před sto lety zamířila městská doprava do podzemí. Nyní máme technologické prostředky, abychom směřovali nad povrch," prozradil generální ředitel Airbusu Tom Enders.

Čtěte také: VIDEO: Nejrychlejší auto s dveřmi jede 447 km/h. Za 5,5 sekundy!

„Většina potřebných technologií, jako baterie, motory a letecká elektronika, jsou už často na konci svého vývoje," dodal Rodin Lyasoff, výkonný ředitel pro tento futuristický projekt.

Enders ještě dodal, že létající vozidla od Airbusu by městům ušetřila na infrastruktuře a že budou co nejekologičtější, jak to jen půjde.

Zdroj: Youtube