Společnost Aston Martin Works představuje unikátní možnost pro všechny majitele klasických vozů Aston Martin, které velmi decentním způsobem předělá na elektromobil. Podle oficiálního vyjádření jsou zásahy tak nenápadné, že si jich na první pohled nikdo nevšimne. Navíc na přání majitele lze vše vrátit do původního stavu.

Aston Martin používá stejný systém, jako bude montovat do svého prvního plně elektrického modelu Rapide E. Součástí tohoto elektrifikovaného systému pohonu je také displej, který je diskrétně schovaný v kabině klasického vozu.

Úplně prvním vozem, který byl takto přestavěn je Aston Martin DB6 MKII Volante z roku 1970, který byl postaven téměř před padesáti lety v továrně Newport Pagnell. Elektromotor je spojen s původní převodovkou a je uzpůsoben tak, aby seděl na původních silentblocích motoru. Vzhledem k historickému významu těchto automobilů je veškerá zástavba prováděna s mimořádným citem.

Jestli vás, stejně jako nás napadlo, proč by někdo něco takového dělal klasickým vozům Aston Martin, tak známe odpověď. Samotná automobilka se bojí, že úřady se v budoucnu budou všemožně snažit klasické vozy ze silnic dostat, případně jim zamezí vjezd do měst či vymyslí další nepříjemnosti. Tisková zprava mluví samozřejmě velmi kulantně, ale všichni víme, co tím Aston Martin myslí.

Zdroj: Aston Martin

Aston Martin DB6 MKII Volante má pro majitele být ukázkou, že tento koncept může fungovat, a jaké zásahy do vozu obnáší. Na jednu stranu tleskáme, na tu druhou se však bojíme toho, co všechno si úředníci a lobbisté vymyslí, aby dosáhli svého. Každopádně pánům z Aston Martin Works patří obrovské uznání, protože tenhle koncept si ho skutečně zaslouží.