Předchozí
1 z 5
Další

Občas se do loga automobilky promítne její zakladatel, někdy historie, někdy i země, ve které automobilka vznikla. Pojďme se podívat na několik známých i méně známých znaků automobilek či úpravců a vysvětlit si, co jejich podoba vlastně znamená.

Není to ale vždycky. Ostatně i proto v přehledu nenajdete loga všech automobilek - i když jsou třeba hodně známé a velké. S největší pravděpodobností se k nim totiž neváže žádná zajímavost, takže se vlastně jedná jen o umělecké ztvárnění názvu či prvního písmena značky.

Abarth

Logo Abarth.Zdroj: Abarth

Abarth se nejvíce proslavil závodními auty, či v poslední době rychlými verzemi automobilů Fiat. Škorpion ve znaku je zde kvůli znamení zvěrokruhu Scorpio (Štír), což je znamení zakladatele Carlo Abartha. Nad ním je italská vlajka a rudá je závodní barva Itálie.

Alfa Romeo

Logo Alfa Romeo.Zdroj: Alfa Romeo

Alfa Romeo získala svou vlajku ze dvou symbolů. Kříž vlevo je symbol města Milán, ve kterém byla automobilka Alfa (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) založena. Zmije s korunou požírající Maura, je potom prapor rodu Vicontiů, kteří v historii vládli Milánu.

Alpina

Logo Alpina.Zdroj: Alpina

Název automobilky Alpina vznikl podle první dílny značky v Alpách, kde se tehdy vyráběly psací stroje. Dvoubarevný štít sice vypadá jako by měl patřit nějakému rodu, ale při bližším pohledu lze zjistit, že je na něm dvojitý karburátor Weber a kliková hřídel.

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio.
Proč rychlé Alfy Romeo zdobí čtyřlístek? Je za tím příběh o štěstí a smrti

Aston Martin

Logo Aston Martin.Zdroj: Aston Martin

Logo automobilky Aston Martin – která dostala svůj název podle závodu Aston Hill Climb a jména spoluzakladatele – reprezentuje svými křídly rychlost. Logo bylo zvoleno v roce 1972 a někdo tvrdí, že je inspirováno okřídleným „B“ značky Bentley.

Audi

Logo Audi.Zdroj: Audi

Čtyři kruhy Audi reprezentují původ značky. Audi bylo spolu s automobilkou Horch, DKW a Wanderer součástí bývalého koncernu Auto Union. Každý z kruhů reprezentuje jednu značku a jejich protnutí dále symbolizuje jednotu. Stříbrná barva je potom barvou Německa v motorsportu.

Bentley

Logo Bentley.Zdroj: Bentley

Stejně jako několik dalších automobilek, začalo i Bentley výrobou v oblasti letectví, konkrétně výrobou motorů za první světové války. I proto zvolilo Bentley křídla, na kterých je zajímavý rozdílný počet per na jedné a druhé straně. Přesná podoba loga se během času měnila.

BMW

Logo BMW.Zdroj: BMW

Logo Bayerische Motoren Werke, neboli BMW, se často milně interpretuje jako letecká vrtule, prorážející vzduch. Ve skutečnosti se jedná o vlajku Bavorska a černé okolí je odkazem na Rapp Motorenwerke, tedy na předchůdce BMW.

Bugatti

Logo Bugatti.Zdroj: Bugatti.

Na logu Bugatti je charakteristické stylizované „B“, které ovšem skrývá hned dvě písmena. Převrácené „E“ na levé straně a „B“ na straně pravé totiž symbolizují iniciály zakladatele Ettore Bugattiho. Šedesát teček po obvodu loga jsou podle všeho perly, symbolizující noblesu.

Cadillac

Logo Cadillac.Zdroj: Cadillac

Poněkud komplikované logo americké automobilky vzniklo podle erbu zakladatele města Cadillac, francouzského badatele Antoina Laumeta de la Mothe Cadillac. Ten svůj erb stylizoval podle štítu svého starého souseda barona Lamothe-Bardigues.

Chevrolet

Logo Chevrolet.Zdroj: Chevrolet

Zlatý kříž automobilky Chevrolet vznikl poměrně jednoduše. William Durant spatřil podobné logo v reklamě v novinách, kde patřilo uhlárenské společnosti Coalettes. Stalo se tak necelé dva roky po založení automobilky a do té doby používal Chevrolet jen svůj název psaný "krasopisem".

Citroën

Logo Citroen.Zdroj: Citroen

V roce 1901 zakoupil André Citroën, zakladatel francouzské automobilky Citroën, patent na ozubená kola se šípovitým ozubením pro svoje obráběcí stroje. Dvojice šípů v logu tak symbolizuje právě dva šípovité ozuby.

Ferrari

Logo Ferrari.Zdroj: Ferrari

Italská trikolóra, zkratka Scuderia Ferrari a žlutá barva města Modena. Tato symbolika loga Ferrari je jasná, nicméně zajímavá historka se vztahuje ke vzpínajícímu se koni. Ten byl totiž namalován na letadlu italského bojového pilota Francesca Baracca, který se stal stíhacím esem za první světové války. Jeho rodiče potom navrhli Enzovi Ferrarimu, aby použil tohoto koně do loga svojí značky. Prý mu přinese štěstí.

Koenigsegg Regera.
Proč má Koenigsegg na svých autech obrázek ducha? Je za tím hezký příběh

Ford

Logo Ford.Zdroj: Ford

Modrý ovál automobilky Ford je od roku 1909 prakticky neměnný. Na první pohled neobsahuje žádnou velkou zajímavost, nicméně faktem je, že se jedná o autentický podpis zakladatele Henryho Forda.

Hyundai

Logo Huyndai.Zdroj: Hyundai

Logo automobilky Hyundai sice na první pohled vypadá prostě a jednoduše jako stylizované písmeno „H“, napsané kurzívou, nicméně je zde ještě jeden, skrytý význam. Logo totiž zároveň vyobrazuje dva lidi (symbolika pro značku a zákazníka), kteří si podávají ruce.

Infiniti

Logo Infiniti.Zdroj: Infiniti

Trojúhelník v logu Infiniti, tedy luxusní značky automobilky Nissan, má hned dva oficiální významy. V jednom vysvětlení se jedná o dálnici, směřující vpřed k budoucnosti. Druhá interpretace potom hovoří o vrcholku hory Fuji, který v logu symbolizuje nejvyšší bod kvality.

Dochovaný Sunbeam-Mabley, vydražený v roce 2011 v aukci.
Sunbeam-Mabley je asi nejdivnější „auto“, jaké kdy vzniklo. Vymyká se vším

Jaguar

Logo Jaguar.Zdroj: Jaguar

Zajímavostí je, že až do konce druhé světové války nesla automobilka Jaguar název SS Cars. Z politických důvodů však došlo po druhé světové válce k přejmenování na Jaguar a tedy i ke vzniku nového loga. Skákající šelma ztělesňuje eleganci a pohyb vpřed.

Koenigsegg

Logo Koenigsegg.Zdroj: Koenigsegg

Původ zakladatele švédské značky Koenigsegg, Christiana von Koenigsegga, by šel stopovat až do středověké Svaté říše římské. Znak automobilky je tedy inspirován erbem jeho rodu, pocházejícího z německého regionu Švábsko.

Lada

Logo Lada.Zdroj: Lada

Značku Lada dostávaly původně jen exportní modely značky Žiguli, nicméně dnes se jedná o samostatnou automobilku, jež operuje zejména ve východní Evropě a Asii. Název Lada je inspirován vikingskou bojovou lodí „lad’ya“ a tato loď je vypodobněna i ve znaku.

Lamborghini

Logo Lamborghini.Zdroj: Lamborghini

Feruccio Lamborghini, zakladatel italské automobilky, byl býky vždy inspirován. Sám byl narozen ve znamení býka a dokonce i modely značky se jmenují podle býčích plemen chovaných v Itálii. Vyobrazení býka ve znaku je tedy vcelku pochopitelné.

Lotus

Logo Lotus.Zdroj: Lotus

Žluté okolí loga automobilky Lotus znázorňuje zářné zítřky, zelený prostředek je potom v odstínu British Racing Green (britská závodní zelená), který odkazuje na závodní historii. Písmena přes sebe jsou iniciály zakladatele Anthonyho Colina Bruce Chapmana. Původ názvu Lotus sice nebyl nikdy oficiálně odhalen, ale patrně odkazuje na lotosový květ a jeho interpretaci nirvány.

Maserati

Logo Maserati.Zdroj: Maserati

Trojzubec z loga Maserati je převzat z řecké mytologie, konkrétně ze sochy boha Neptuna, která stojí na náměstí Piazza Maggiore v italské Boloni. Reprezentovat má sílu a kvalitu.

Ilustrační foto.
10 věcí, kterými nás spolehlivě vytočí chodci

Mazda

Logo Mazda.Zdroj: Mazda

Název automobilky Mazda pochází z náboženství Zoroastrismu, kterému se podle nejvyššího božstva Ahura Mazda říká Mazdaismus. Zároveň je slovo Mazda blízko anglické výslovnosti jména zakladatele Jujiro Matsudy. Vnější prstenec loga značí slunce a v něm se natahuje písmeno „M“ stylizované do podoby křídel.

McLaren

Logo McLaren.Zdroj: McLaren

Původní logo automobilky McLaren bylo inspirováno ptákem Kiwi z Nového Zélandu. Později v éře Formule 1 se však logo změnilo a McLaren využíval logo ve tvaru „V“, jaké nalezneme na obalech hlavního sponzora Marlboro. Teprve nedávno se tento tvar zakulatil do současné podoby.

Mercedes-Benz

Logo Mercedes.Zdroj: Mercedes

Tři cípy hvězdice Mercedesu-Benz symbolizují zemi, vzduch a moře. Tuto hvězdu nakreslil Gottlieb Daimler do dopisu svojí manželce a připsal, že jednoho dne bude tato hvězda zářit nad jejich triumfálními továrnami. Název Mercedes-Benz vznikl sloučením společnosti Daimler a Benz, přičemž Mercedes bylo jméno dcery Emila Jelínka – partnera Gottlieba Daimlera.

Americký voják ve Willysu MB.
Válečný hrdina nebyl bez chyb. Jeep Willys měl jednu vážnou konstrukční vadu

MG

Logo MG.Zdroj: MG

Název MG je zkratkou pro Morris Garages, tedy pro firmu, kterou založil podnikatel William R. Morris v Oxfordu. V roce 1924 se rozhodlo, že se MG oddělí od značky Morris a dostane vlastní logo v podobě osmihranu. Osmihranné byly dokonce i obroučky budíků v některých starších modelech.

Mitsubishi

Logo Mitsubishi.Zdroj: Mitsubishi

Název automobilky Mitsubishi je prakticky slovním popisem loga, sestávajícího ze tří kosočtverců. V japonštině „Mitsu“ znamená „tři“ a „Hishi“ (často vyslovované jako „Bishi“) je častým označením pro kosočtverec nebo tvar diamantu. Logo zároveň připomíná rodinný erb zakladatele Yatara Iwasakiho.

Morgan

Logo Morgan.Zdroj: Morgan

Původ okřídleného loga automobilky Morgan sice nikdy nebyl oficiálně osvětlen, ale historka říká, že logo vzniklo podle válečného letce Kapitána Alberta Balla. Ten vlastnil původní tříkolku Morgan Aero a řekl, že jízda v ní je zážitek, který má nejblíže k jeho milovanému létání.

Nissan

Logo Nissan.Zdroj: Nissan

Název Nissan je zkratkou pro Nihon Sangyo, což je mateřská společnost předchozí automobilky Datsun. Původně byl kruh, ve kterém je obdélník s názvem značky, červený a reprezentoval vycházející slunce na japonské vlajce. V roce 1990 se však logo prezentuje ve stříbrné barvě znázorňující pokrok.

Opel

Logo Opel.Zdroj: Opel

Velké „Z“ ve znaku Opelu vzdává hold historickému nákladnímu vozu Blitz (Blesk), který pomohl Opelu na nohy v těžkém období po druhé světové válce. Znak je tedy vlastně znázorněním blesku a zároveň posledním písmenem názvu onoho vozu.

Peugeot

Logo Peugeot.Zdroj: Peugeot

Notoricky známý lev postavený na zadní nohy provází Peugeot již od roku 1847, tedy dávno předtím, než začala francouzská společnost vyrábět automobily. Ve víceméně současné podobě se na vozech Peugeot objevil v roce 1948 a je inspirován znakem bývalého regionu Franche-Comté, kde se narodil Armand Peugeot. Postupem času je však lev drobně modernizován a pozměňován.

BMW řady 4 Gran Coupe.
Víte, proč sedany a kupé zpravidla nemají zadní stěrač? Důvodů je víc

Porsche

Logo Porsche.Zdroj: Porsche

Znak stuttgartské automobilky Porsche vzdává poctu rodnému městu. Uprostřed znaku se nachází nápis Stuttgart s vyobrazením koně, protože název města lze do češtiny přeložit jako „zahrada hřebců“. Celý znak je potom erbem historického královstvím Württemberska, které vzniklo na území Německa v 11. století, a jeho hlavním městem byl právě Stuttgart.

Renault

Logo Renault.Zdroj: Renault

Dobře známé (a občas trochu vysmívané) logo Renaultu bylo původně kruhové a obsahovalo název značky. Kruh se však v roce 1923 změnil na kosočtverec, aby lépe pasoval k vozům s předělenými mřížemi chladiče. V roce 1972 však nápis zmizel, aby se logo stalo výraznějším.

Rolls-Royce

Logo Rolls-Royce.Zdroj: Rolls-Royce

Znak Rolls-Royce je původně jen dvojice překrývajících se „R“. Ty se na všech vozech vyskytují dodnes, ale mnoho majitelů chtělo něco výraznějšího. Jeden z nich, Lord Montagu z Beaulieu, proto pověřil svého přítele a sochaře Charlese Robinsona Sykese, aby vytvořil ornament na kapotu. Vznikla proto soška „Spirit of Ecstasy“ (duch extáze), které stála modelem Sykesova sekretářka a milenka Eleanor Thornton. Za soškou nevlají křídla, ale róba.

Škoda Felicia mohla být sedan.
GALERIE: Co by bylo, kdyby Škodu nepřevzal Volkswagen? Felicia mohla být sedan

Rover

Logo Rover.Zdroj: Rover

Název Rover se občas překládá také jako „námořník“ a proto Rovery na přelomu 19 a 20 století měly na kapotě hlavu Vikinga, doplněnou obrázkem vikingské plachetnice z pohledu zepředu. Od roku 1929 se používá už jen plachetnice.

Saab

Logo Saab.Zdroj: Saab

Švédská automobilka Saab má v logu vyobrazenou hlavu mýtického Gryfa. Jedná se o stejné vyobrazení, které mají ve znaku švédské kraje Skåne a Götland. Do roku 1984 nicméně Saab používal lehce jiné logo, které sdílel s mateřskou společností Saab Group.

Škoda

Logo Škoda.Zdroj: Škoda

Logo tuzemské Škody je jen s lehkými obměnami používáno od roku 1923. Šíp v něm znamená pokrok, křídla volnost a „oko“ preciznost. Automobilka nedávno také vystvětlovala, že logo je inspirováno symbolikou indiánů a jejich šípy a čelenkou. Dřív však nebylo zelené. Zelená barva se v něm objevila teprve po revoluci v roce 1990 a znamená nový začátek.

Skvěle zpracované video vám ukáže vývoj škodováckého loga.
Víte, jak vzniklo logo Škody? Automobilka to prozrazuje parádním videem

Smart

Logo Smart.Zdroj: Smart

Logo automobilky Smart, která vznikla coby dceřiná společnost Mercedesu-Benz, obsahuje písmeno „C“ jako „compact“ a šipku, která reprezentuje pokrok vpřed.

Spyker

Logo Spyker.Zdroj: Spyker

Logo holandské malosériové automobilky odkazuje na minulost značky. Původní společnost Spyker, založená v roce 1880, vyráběla během první světové války tréninková letadla pro piloty. Nápis „Nulla tenaci invia est via“ znamená v latině „Žádná cesta není neprostupná pro houževnaté.“

SsangYong

Logo SsangYong.Zdroj: SsangYong

Název SsangYong znamená v korejštině „dvouhlavý drak“ a přesně toho také symbolizuje logo, které automobilka používá.

Subaru

Logo Subaru.Zdroj: Subaru

Slovem Subaru se v Japonsku neoznačuje jen automobilka, ale také souhvězdí, známé u nás jako Plejády. Právě souhvězdí Plejád se v logu japonské automobilky původně vyobrazovalo, nicméně hvězdy postupně změnily svou polohu. Dnes velká hvězda znamená mateřskou společnost Subaru Corporation (dříve Fuji Heavy Industries) a malé hvězdy jejích pět divizí.

Ilustrační foto.
Tohle nám nedělejte. 10 věcí, které spolehlivě naštvou každého nadšence do aut

Tesla

Logo Tesla.Zdroj: Tesla

Americký výrobce elektromobilů Tesla je pojmenován podle průkopnického vědce jménem Nikola Tesla. Znak automobilky představuje velké první písmeno z názvu, stylizované do průřezu elektromotorem z Teslova původního návrhu.

Toyota

Logo Toyota.Zdroj: Toyota

Dva ovály ve znaku automobilky Toyota reprezentují srdce značky, protnuté se srdcem zákazníka. Zároveň společně tvoří počáteční písmeno „T“ a ovál kolem znaku symbolizuje svět, který Toyotu obklopuje. Každá ze tří částí má navíc jinou tloušťku, což odkazuje na japonské umění kaligrafie.

Vauxhall

Logo Vauxhall.Zdroj: Vauxhall

Název automobilky Vauxhall je odvozen od názvu čtvrti v centru Londýna. Ta sama o sobě je pojmenována po domu „Falke’s Hall“, který patřil anglo-normanskému vojákovi jménem Falkes de Breauté. Jeho znakem byl právě mýtický Gryf, který se objevuje i v logu automobilky.

Volvo

Logo VolvoZdroj: Volvo

Znak Volva je původním symbolem boha Marse, který byl ve starověkém Římě chápán jako bůh války. Z tohoto znaku se také stal symbol pro železo, ze kterého se kuly zbraně. Právě proto si znak zvolili i zakladatelé značky, kteří původně pracovali v železářském průmyslu a železem chtěli zdůraznit kvality, které mají jejich vozy.