Jen relativně výjimečně se nějaká Lada VFTS objeví na prodej a ještě výjimečnější je tato situace ve chvíli, kdy se takový vůz ocitne v Americe. Jak je všeobecně známo, v osmdesátých letech se Sovětský svaz a USA zrovna nekamarádily, takže za velkou louží je závodní Lada opravdu obrovskou raritou.

Vůz, který prodává majitel v americkém Miami, byl údajně repasován v minulém roce a stav na fotkách tomu rozhodně nasvědčuje. Auto je prakticky ve stavu nového a oproti standardní konfiguraci dokonce vylepšené.

Čtěte také: Vzpomínáte na šlapacího Moskviče? Dnes stojí majlant

Čtyřválec, jenž měl původně 1,6 litru a dosahoval výkonu 158 koní, byl převrtán na rovné dva litry a plní jej čtveřice karburátorů Weber 48 DCOE. Převodovka je pětistupňová, ručně řazená se závodní obrácenou kulisou.

Jinak je zde vše přesně tak, jak to má být. Interiér ze sériového modelu bychom hledali marně, místo něj jsou zde holé plechy, dvě závodní sedačky a bezpečnostní rám. Nárazníky na voze zcela chybí, zato všechny čtyři blatníky byly rozšířeny, aby se do nich schovala širší kola.

Čtěte také: Na prodej je teréňák po Schwarzeneggerovi. Za „ranec", pochopitelně

Jak již bylo řečeno, vůz v USA v takovém stavu je velkou vzácností a tomu samozřejmě nasvědčuje i cena, která je na serveru Craigslist stanovena na 40 tisíc dolarů, tedy v zásadě na rovný milion korun. Zda se mezi Američany najde natolik nadšený a bohatý sběratel, to je samozřejmě otázka.