Emisní limity, snižování spotřeby nebo pronásledování stále vyšších výkonů – z těchto a dalších důvodů přechází i většina supersportovních vozů k přeplňovaným motorům či hybridním systémům.

Nezaměnitelná charakteristika točivých či velkoobjemových atmosférických motorů, které nepoužívají vedlejší pomocnou ruku při tvorbě rychlosti, se tak kvapem vytrácí rovněž u těch nejrychlejších vozů planety. 

Stále ale existují výjimky. K některým pokrok ještě nedorazil, ale brzy se tak stane, a někteří se drží svých atmosférických motorů pořád silně, protože dědictví, charakter a samotná definice některých modelů by použitím turbodmychadel či elektrických systémů ztratila na významu.

Pojďme jim držet palce, ať to vydrží co nejdéle. Mezitím pohlédněte na poslední skupinu dinosaurů s atmosférami mezi superauty. Seřadili jsme je od nejslabšího po nejvýkonnější.

Porsche 911 GT3

Porsche 911 GT3 (991).Zdroj: Porsche

Celá modelová řada Porsche 911 už nyní používá přeplňované ploché šestiválce. Pouze modely GT3 a GT3 RS udržují vysokootáčkové atmosféry při životě a dle posledních informací ještě dlouho budou.

Někteří 911 GT3 nenazývají superautem, ačkoliv tahle devětsetjedenáctka umí stále provokovat i ty největší hráče v kategorii. Současný čtyřlitrový plochý šestiválec má u verze GT3 RS celých 500 koní (368 kW), 460 Nm točivého momentu a omezovač vás zastaví těsně před hranicí 9000 otáček za minutu.

Skvělou zprávou je, že Porsche plánuje tento motor s dalšími úpravami a lehce vyšším výkonem i pro nadcházející generaci GT3. A znovu se dočkáme i manuální převodovky.

Aston Martin Vanquish S

Aston Martin Vanquish S.Zdroj: Aston Martin

Přeplňování se už dotýká také britského Astonu Martin. S novou DB11 totiž započalo částečné sdílení techniky s Mercedesem, což zahrnuje i turbomotory. Je tedy jisté, že dříve nebo později bude tato technika zakomponována i do zbytku modelové řady.

Přestože Aston Martin tvrdí, že turbodmychadla nenajdeme úplně ve všech nových modelech – zřejmě podobná výjimka jako u ostrých Porsche – mocné „super-GT" Vanquish S je jednoduše na hrobníkově lopatě.

Jeho atmosférický šestilitrový dvanáctiválec nyní sice produkuje 603 koní (444 kW) a 630 Nm točivého momentu, ale jde už v podstatě o archaickou techniku. Poprvé se tento motor objevil před 18 lety v DB7. Od té doby navýšil svůj výkon o skoro 50 procent a není tedy divu, že má nárok na důchod.

Audi R8

Audi R8 V10+.Zdroj: Audi

Audi u nové verze R8 vyškrtlo z nabídky starý atmosférický osmiválec a nechává zájemcům pouze vysokootáčkový motor V10 o objemu 5,2 litru. Těžko se můžeme zlobit, jsme nanejvýš rádi, že sofistikovaný supersport od Audi seženete pouze s největším motorem.

Vrcholná R8 V10 plus má výkon 610 koní (449 kW), 560 Nm točivého momentu a bez přeplňování se i nadále řadí mezi špičku dnešních supersportů.

Nabídku motorů by sice měla v nejbližší době rozšířit menší přeplňovaná jednotka, ale jelikož divizi Audi Sport nyní šéfuje ex-vedoucí Lamborghini Stephan Winkelmann, jsme si docela jisti, že atmosférický desetiválec se na odchod zatím nechystá. Winkelmann totiž turba ani elektřinu moc v lásce nemá. 

Lamborghini Huracán

Lamborghini Huracán LP610-4.Zdroj: Lamborghini

Huracán používá identickou pohonnou jednotku jako Audi R8, takže dokud budou tito koncernoví bratři spolu, zřejmě budeme mít na výběr alespoň ze dvou supersportů s atmosférickým motorem. Pak už jde jen o design, zbytek techniky, konstrukci, jízdní vlastnosti a preferenci značky. A samozřejmě cenu.

V Huracánu tedy najdete stejný 5,2litrový desetiválec o výkonu 610 koní (449 kW) a točivém momentu 560 Nm. Verze s pohonem pouze zadních kol LP580-2 je pak trochu slabší, má "jen" 580 koní (427 kW) a 553 Nm.

Zanedlouho bychom se měli dočkat odlehčené a výkonnější verze, jež bude pokračovat v duchu Gallarda Superleggera.

Dodge Viper

Dodge Viper ACR.Zdroj: Dodge

Viper je v tomto přehledu černým Petrem a také smutným koncem. Produkce již sice oficiálně skončila, ale zdá se, že poslední kousky stále ještě seženete. Dodge v rámci ukončení výroby představil hned několik speciálních verzí.

Okruhová, monstrózní verze Viper ACR pak dokázala porazit i některá dnešní hyperauta a to za zlomek jejich ceny. Jde o konec slavného dinosaura, jenž si do poslední chvíle držel obří 8,4litrový desetiválec. Ten dokázal vyprodukovat až 653 koní (480 kW) a 812 Nm točivého momentu.

Viper byl s námi celých 25 let… Zaslouží si minutu ticha.

Lamborghini Aventador

Lamborghini Aventador LP750-4 SV.Zdroj: Lamborghini

Věděli jste, že Lamborghini dosud nevyrobilo ani jedno produkční auto s přeplňovaným motorem? Změnu by mohlo přinést až chystané SUV Urus, které má dostat dvakrát přeplňovaný osmiválec.

Do té doby je zde však vlajková loď Aventador s klasicky plněným dvanáctiválcem o objemu 6,5 litru. V okřídlené verzi LP 750-4 Superveloce produkuje 750 koní (552 kW) a 690 Nm točivého momentu. 

A pokud můžeme udělit body za design, je tím nejbláznivějším atmosférickým superautem na trhu. Lamborghini navíc slibuje, že u nepřeplňovaných dvanáctiválců zůstane i v budoucnu.

Ferrari F12

Ferrari F12tdf.Zdroj: Ferrari

Základní modely Ferrari už bez turbodmychadel neseženete, California T i 488 GTB mají totiž nové twin-turbo osmiválce. Superrychlé "gétéčko" F12 je proto u Ferrari jediné superauto s čistě atmosféricky plněným motorem.

Ostrá verze F12tdf navíc ukazuje, kam až jde bez turbodmychadel zajít v rámci výkonu. 6,3litrový V12 produkuje závratných 780 koní (574 kW) a 705 Nm točivého momentu.

Stejný dvanáctiválec jako standardní F12 používá v přiškrcené formě i praktické GTC4Lusso, nicméně také u něj se v nabídce objevil na výběr dvakrát přeplňovaný osmiválec.