„Nyní je už prakticky jisté, že v Chomutově skutečné muzeum z mé sbírky nevytvoří,“ uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Deník a Automix.cz majitel unikátní a celosvětově uznávané kolekce Emil Příhoda. Vedení Ústeckého kraje, se kterým před lety uzavřel dohodu na třicetiletou zápůjčku, totiž v současné době na takový projekt nemá peníze.

Řadu zajímavých exponátů ze sbírky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Přesto se tento muž, který nedávno oslavil devadesáté narozeniny, nevzdává naděje, že se ještě dožije otevření opravdu důstojné připomínky této největší československé automobilky v období takzvané první republiky.

„V současné době vedu řadu jednání s představiteli hlavního města a také třeba Ministerstvem kultury o tom, kam a za jakých podmínek by se vozy, archiv a vůbec celá sbírka mohla přestěhovat,“ doplnil Emil Příhoda.

Byl by velmi rád, kdyby útočiště našla na území hlavního města. „Je to totiž celosvětový unikát, že nějaký výrobce dopravních prostředků pojmenoval své produkty po hlavním městě dané země, a také je tam celou dobu vyráběl,“ vysvětluje pan Příhoda.

Prototyp Praga V5 T má nyní nový domov
Muzeum Praga pana Příhody se už stěhuje do Chomutova! Zatím odjely náklaďáky

O tom, že by se to nakonec mohlo podařit, svědčí aktuální vyjádření představitelů Hlavního města Prahy a Ministerstva kultury.

„Hledáme cesty, jak by nám mohlo pomoct například Ministerstvo kultury. Jednal jsem o tom i s panem ministrem stejně tak s koaličními partnery na Magistrátu. Možností, jak zachránit cennou kulturní památku, bude snad více. S ohledem na probíhající jednání ale zatím nemohu sdělit více podrobností,“ uvedl na dotaz Automix.cz a Deník náměstek pražského primátora Adam Sheinherr.

Najde se odpovídající budova?

Podle našich informací je nejprve zapotřebí nalézt vhodný objekt. Minimálně jako jedna z variant se jeví bývalé garáže taxislužby v Trojické ulici, i když si pan Příhoda není jistý, zda by se do nich vešly nákladní vozy, které jsou rovněž součástí jeho sbírky.

Každopádně je zřejmé, že stěhování do některého z pražských objektů nebude záležitostí příštích týdnů ani měsíců. Půjde o dlouhodobý proces, o čemž svědčí také vyjádření Ministerstva kultury, pod kterým je podepsána Petra Hrušková z tiskového oddělení: „Ministerstvo kultury jednalo opakovaně se samosprávou Prahy o možnostech podpory zřízení a provozu tohoto muzea. Dlouhodobě jsme v kontaktu s panem  Příhodou, jehož díla si velice vážíme. Aktuální a velmi nadějnou variantou je akvizice sbírky ze strany Prahy. Stát může obdobně jako v jiných případech pomoci prostřednictvím dotačních titulů pro muzea. Kromě toho vzhledem k významu sbírky se do spolupráce zapojí Národní technické muzeum. Konkrétní forma a rozsah této spolupráce je předmětem probíhajících jednání. 

V muzeu jsou teď i vozidla zahraniční výroby
Areál Muzea Praga po letech ožil. Vozidla bývalého majitele však postupně mizí

Tomu, že by svoji sbírku prodal, se už nebrání ani pan Příhoda. „Bohužel po smrti mého syna už v naší rodině není nikdo, kdo by mohl o sbírku pečovat a případně ji ještě rozšiřovat. Proto bych se prodeji, samozřejmě za odpovídající cenu, nebránil,“ vysvětlil.

Ani nyní nespoléhá pouze na pomoc úředníků a politiků. „Osobně bych byl byl nejradši, kdyby se má sbírka mohla vrátit do areálu, kde výrobky Praga vznikaly, tedy do nyní jen minimálně využívaných hal ve Vysočanech. Se současnými vlastníky jedná o možnosti poskytnutí haly s číslem 19, kde se v padesátých a šedesátých letech pro armádu montovaly legendární nákladní vozy V3S.