Finanční ztráta ve výsledcích hospodaření evropské části Fordu, která za první pololetí dosáhla v přepočtu částky 1,6 miliardy korun, bude mít zřejmě dopad na skladbu modelů, které dealeři značky na našem kontinentu zákazníkům nabízejí.

Podobně postupovali šéfové koncernu s modrým oválem ve znaku v USA. Tam z nabídky zmizí Fiesta, Fusion (u nás Mondeo), a rovněž velký sedan Taurus. Místo toho se Ford soustředí na rozšíření nabídky SUV a pick-upů. V podobném duchu se má postupovat i v Evropě.

Ford Focus v jízdě
Stále parádní svezení... První jízda se čtvrtou generací Fordu Focus

Je celkem nabíledni, že "ořezání" se nebude týkat úspěšných modelů, jako je třeba Kuga, ale naopak na segment, který je na ústupu ze slávy. Tím jsou velkoprostorová rodinná auta. Malé MPV B-Max se přestalo vyrábět již před dvěma roky, nyní jsou tedy zřejmě na řadě minimálně některá auta z poměrně široké nabídky Fordu v tomto segmentu.

Připomínáme, že v autosalonech Fordu je nyní možno koupit jak C-Max, tak i i prodlouženou verzi tohoto vozu Grand C-Max, dále S-Max a Galaxy. Nynější generace C-Maxu je v nabídce již osmý rok a vcelku brzy by se tedy měl představit nástupce. Uvidíme, zda se tak nakonec stane.

Ford Fusion-Mondeo
Ford chystá Mondeo přeměnit na crossover ve stylu Subaru Outback

Podle odborníků je ovšem pravděpodobnější, že Ford nevyhodí peníze investované do vývoje nového C-Maxu oknem a bude ho prodávat i nadále. Nabízí se spíše možnost, že se nechají takzvaně "dožít" současné verze Galaxy a S-Maxu. Ty jsou na trhu třetím rokem a práce na nástupci buď ještě nezačaly nebo jsou ve velice rané fázi.

Ford současně musí zákazníkům předložit nějakou alternativu za tato rodinná auta. Dá se očekávat, že se pustí podobným směrem jako řada konkurentů - tedy do rozšíření nabídky SUV a crossoverů.

Modely Fordu, které jsou v ohrožení, si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: