Vítěz ankety o Evropské auto roku 2019 bude známý až 4. března, porota čítající 60 novinářů z evropských zemí ho vyhlásí v rámci autosalonu v Ženevě. Odborníci mají k dispozici celkem 25 bodů, které musí rozdělit mezi finalisty, aby z nich vzešel jediný vítěz. Česká republika má v porotě jednoho zástupce, je jím šéfredaktor magazínu Automobil Jiří Duchoň.

Loni se vítězem stalo malé SUV švédské automobilky Volvo XC40. V roce 2017 si první cenu odnesl Peugeot 3008, u Opelu se zase radovali v roce 2016, kdy zvítězila jejich Astra. Volkswagen uspěl za poslední dobu v letech 2015 a 2013, kdy se na prvním místě vyskytly jeho modely Passat a Golf. Ročník 2014 padl do rukou Peugeotu 308.

Víme, po čem ženy touží! Mezi finalisty Ženského auta roku byly pouze SUV!

Zdá se, že mezi sedmi finalisty bude letos velmi zajímavý souboj. O titul se totiž utkají vozy z různých kategorií. Překvapením je zařazení lehkého sportovního automobilu, ale i luxusního elektromobilu. Souboj svedou třeba s kompaktním hatchbackem nebo manažerským sedanem. Že nevíte, o jakých vozech je řeč? Podívejte se do fotogalerie.