Agentura Reuters přinesla informace, že Geely, nový majitel automobilky Lotus, staví v čínském Wuhanu zcela nový výrobní závod. V rámci masivního rozšiřování výrobního programu zde chce vyrábět méně sportovní modely, než jakými jsou Lotus Elise a Exige. Ovšem vzhledem ke kapacitě 150 tisíc aut ročně je jisté, že zde modely Lotus nebudou vznikat samy.

Edice MINI 60 Years
MINI uvádí na trh výroční edici MINI 60 Years

Geely chce do Lotusu ve snaze rozšířit portfolio nabízených vozů v budoucnu investovat 1,5 miliardy liber. To znamená, že v budoucnu uvidíme také SUV modely, kterými Číňané cílí na Porsche. Právě SUV modely tohoto německého výrobce už několik let táhnou prodeje SUV. První sportovně užitkový mode by se měl ukázat už v roce 2020 a nikoliv 2022, jak bylo dříve avizováno. Nové SUV od Lotusu by měly jezdit na výrazně přepracovaných platformách Volvo.

Lotus i nadále bude především výrobcem ultralehkých sportovních automobilů, jejichž výroba i nadále zůstane v Hethelu. Čínské vedení Lotusu nevidí jediný důvod, proč Lotus vykořenit z jeho rodné země.

Geely momentálně vlastní 51% podíl Lotusu, který koupil v květnu roku 2017. Vzhledem k tomu, jakým způsobem Geely naložilo s Volvem, je velká naděj, že Lotus konečně vystoupí z několik let trvající letargie. Držíme palce.