Faktem je, že pokud z jakéhokoliv důvodu hltáte náboženství, může být právě tento Fiat, vybavený benzínovým motorem 1.4 MultiAir a šestistupňovou automatickou převodovkou, autem přesně pro vás. Jak bylo řečeno, „Svatý Otec“ měl při návštěvě Filadelfie k dispozici dvojici totožných vozů, takže ani jeden toho moc nenajezdil. Zcela konkrétně má druhý prodávaný kousek (ten první šel do aukce už před dvěma roky), najeto jen 458 mil, tedy asi 737 kilometrů.

Vůz prodává filadelfská arcidiecéze na aukčním serveru Charitybuzz, takže jak již název serveru napovídá, utržené peníze půjdou na dobročinné účely. A rozhodně jich nebude málo.

Aktuálně je nejvyšší příhoz na aukci 39 990 dolarů (872 tisíc korun) a očekává se, že se suma vyšplhá až na 75 tisíc dolarů (1,6 milionu korun). Jen pro porovnání, zbrusu nový Fiat 500L v podobné výbavě vyjde v USA na nějakých 21 tisíc dolarů (455 tisíc korun), takže nový majitel auta po papežovi vůz přeplatí hned několikanásobně. Přesto však není pochyb, že pro některé lidi má auto s danou historií i takto vysokou cenu.

Med značky Porsche.
Porsche nabízí vlastní med. Vytvořily ho včely z okolí továrny v Lipsku

Každopádně docela vtipné je, že při koupi auta bude muset kupující stvrdit, že vůz „nebude reprezentován způsobem, jež by vrhal nevhodný či nemorální stín na Jeho Svatost, a že majetek nebude použit v rozporu s morálním, etickým a sociálním učením Římskokatolické církve.“

Holt svozový vůz na svůj čarodějnický sabat budete muset shánět někde jinde.

Zdroj: Youtube