Rolls-Royce slaví. Jeho první SUV v historii je hit a tak si za rok 2018 může britský výrobce extrémně luxusních vozů připsat do tabulky nejlepší prodejní výsledky v historii. Celkem se mu podařilo prodat 4107 aut v 50 zemích světa. Letošek bude zřejmě ještě lepší, protože si jeho SUV Cullinan, díky kterému čísla tak poskočila, odbude první kompletní rok.

Zatímco u běžných automobilek zákazníci často řeší základní cenu vozu, u Rolls-Royce je to zcela přirozeně obráceně. Všechna SUV, která Rolls-Royce v roce 2018 prodal, prošla zakázkovou výrobou. To znamená, že si na nich budoucí majitelé naporoučeli speciální výbavu. Ta může zahrnovat běžně nabízené detaily, ale i vlastní návrhy majitele. Zajímavé je, že u limuzíny Phantom se pro zakázkovou výrobu rozhodne „jen“ 99 procent zákazníků.

Porsche 911 Turbo Gemballa GTR 8XX
Úpravce Gemballa odtajnil vzhled svého monstra Porsche 911 Turbo GTR 8XX Evo-R

Dodatečná výbava zvedá cenu Rolls-Royce v průměru o 40 procent, píše agentura Bloomberg. Vzhledem k tomu, že se SUV Cullinan prodává za základní cenu 8 225 000 korun, je to příplatek více než tři a čtvrt milionu korun. Za takovou částku se dají pořídit například další dvě slušně vybavená luxusní SUV od značek jako jsou Mercedes-Benz, BMW nebo Audi. Jenže kdo by si chtěl odpustit třeba pozlacenou sošku Spirti of Ecstasy, která vyjde na necelých 400 tisíc korun?

Rolls-Royce musí stíhat vyjít všem nápadům svých klientů vstříc. Pro letošní rok tak najal dalších 100 nových zaměstnanců, kteří se budou věnovat pouze zakázkovému oddělení. Celkem firma z Goodwoodu zaměstnává 1900 lidí.