Jednalo se o projekt tehdy třiatřicetiletého Charla Fourieho, který nazval svůj produkt prostě a jednoduše „Blaster“. Nejednalo se o nic jiného, než o „dvouhlavňový“ plamenomet umístěný v autě. Do kufru se nainstalovala nádrž s kapalným plynem a pode dveřmi řidiče i spolujezdce ústila tryska, v níž byl plyn zažehnut elektrickou jiskrou.

Systém měl za úkol ochránit auto i posádku od útoku v době, kdy byl řidič v provozu a tedy uvnitř auta. Ve chvíli, kdy se zloděj dobýval do jedněch nebo do druhých předních dveří, spustila se z obou stran plamenná show, která nenechavce řádně ožehla.

Navíc bez jakýchkoliv škod na laku. To se vyplatí!

Elektrická motorka Kalashnikov pro ozbrojené složky.
Kalašnikov nevyrábí jen zbraně. Elektrická motorka chce sloužit policii i armádě

Vynálezce brutálního řešení proti zlodějům tvrdil, že systém není smrtící, jelikož zloděj v plamenu samozřejmě nezůstane stát, ale uskočí. Rozhodně měl však plamen dotyčného oslepit a to možná i na dobro.

Leckdo může tvrdit, že je plamenomet nehumánní a strašlivý, ovšem statistiky kriminality v Jižní Africe koncem devadesátých let také nebyly právě přívětivé. Ve velké spoustě případů se totiž stávalo, že zloděj vyrušený od krádeže použil proti majiteli palnou zbraň. Pořád je tu ale nebezpečí, že by plamenomet sežehl někoho nesprávného. Třeba dítě, které jen tak zatáhlo za kliku u stojícího auta.

Ještě než byl systém po krátké době vcelku logicky označen za ilegální, byl nainstalován do přibližně 25 vozidel, což není úplně málo. Není se čemu divit, neboť za cenu 3900 jihoafrických randů (dnes 6246 korun), nebyl ani drahý.

Z dnešního pohledu už se ale jedná jen o bizarní zajímavost, která by v současné korektní době nikoho asi ani nenapadla.

Zdroj: Youtube