Výdrž baterie - To je jedna z věcí, která vzbuzuje pochybnosti o smyslu elektrického pohonu vozidel. V současné době výrobci obvykle poskytují na baterii ve svých elektromobilech záruku kolem sedmi až osmi let. Během té doby by neměla poklesnout kapacita pod hranici 70 procent. Pokud se tak stane, musí výrobce zjednat na své náklady nápravu.

I když by si spousta lidí myslela, že v takovém případě musí vyjmout z vozu celý bateriový paket a nahradit ho novým, podobně jako je to třeba udělat například v notebooku nebo mobilním telefonu, pro elektromobily je připraveno sofistikovanější řešení. V České republice už ho má v současnosti k dispozici značka KIA.

Zařízení s oficiálním označením Battery Modul Ballancer, jehož pořizovací cena je zhruba 150 000 Kč, dává zákazníkům jistotu, že svůj elektromobil budou moci provozovat i podstatně delší dobu, než je garantovaná životnost baterie. I když pak její kapacita výrazněji poklesne, je možné ji opětovně navýšit výměnou jedné její části, takzvaného modulu. Ten v souasnosti stojí jen něco málo přes deset tisc Kč (bez DPH). Je ale také možné, že se kapacitu podaří navýšit pouhým vybalancováním rozdílu napětí v jednotlivých článcích v tomto balanceru.

Také Mustang bude na elektřinu. A pětkrát dražší než klasický...

Pro správnou funkci současných baterií elektromobilu je nezbytné, aby rozdíl napětí v jednotlivých článcích nepřekročil hranici 20 MiliVoltů. S tím si umí řídící jednotky modulů i celé baterie samy poradit. Pokud je však rozdíl vyšší, kapacita se sníží. Velký rozdíl podle Michala Tolara, technického manažera českého zastoupení značky KIA, může vznikat zejména při určitém režimu používání elektromobilu. "Nejproblematičtější je, pokud uživatel opakovaně využívá rychlodobíjení a hned po odpojení kabelu řidič vyráží k jízdě," vysvětluje Tolar.

Pokud již je modul poškozen, že se nedá "opravit" pomocí balanceru, přistupuje se k jeho výměně. I v takovém případě je však nejdříve nutné jeho napětí nastavit tak, aby napětí v článcích bylo v souladu s ostatními v baterii. I při tom se toto zařízení využije. Celý proces může trvat od několika minut po několik hodin.

Zajímavě se jeví tento pic-up s vizáží Hummeru
Desítky elektromobilů zaparkovaly v Letňanech. Prohlédněte si je:

Tolar také prozradil, že i když napětí baterie poklesne pod hranici 2,5 Voltu (pracovní rozmezí je mezi 2,5 - 4,1 Voltu) a uživatel nechá vůz s prázdnou baterií dlouhé měsíce nikde odstavený, je stále možné baterii v balanceru plně oživit, přestože klasickým způsobem dobíjení to již nelze.

Mezi napětím 1,5 a 2,5 Voltu je totiž určitá rezerva, která by se případně v budoucnosti dala využít pro celkem snadné zvýšení dojezdu i současných elektromobilů. Stačila by pouze softwarová úprava.

V praxi zatím KIA toto zařízení ještě nepoužila ani nebylo zapotřebí. "A to přesto, že nejstarší elektromobily KIA Soul jsme prodali již v roce 2014 a slouží tedy zákazníkům již čtyři roky," uvádí mluvčí českého zastoupení KIA Kateřina Jouglíčková-Vaňková.