O Ageře RS a jejím titulu nejrychlejšího produkčního auta planety se toho již napsalo dostatek a značka už dokonce zveřejnila i video z rekordní jízdy. Automobilce přitom vyšli vstříc v USA, kde pro pokus o rekord uzavřeli skoro 18kilometrový kus rovné silnice v Nevadě.

S oficiální průměrnou rychlostí 444,6 km/h, naměřenou z obou směrů, tak Koenigsegg prozatím nechal konkurenční rychlíky od Bugatti a Hennessey za sebou. Nehledě na to, že v jedné z dalších jízd testovací pilot Niklas Lilja uháněl dokonce 457,5 km/h (měřeno pouze v jednom směru).

Koncept Lamborghini Terzo Millennio.
Lamborghini ukázalo supersport budoucnosti. Jezdí na elektřinu...

Nyní to však vypadá, že Koenigsegg nevědomky při své jízdě na silnici v Nevadě překonal ještě jeden rekord. Mělo by se totiž jednat o vůbec nejvyšší dosaženou rychlost právě na veřejné komunikaci. Švédům se tak možná dvakrát vyplatilo cestovat do zámoří, neboť jejich domácí testovací dráha na letišti není dostatečné dlouhá.

Koho ale při tomto rekordu vlastně Agera RS porazila, není zcela jasné a záleží na úhlu pohledu. Nejprve zde máme německý rekord již z roku 1938, kdy Mercedes-Benz W125 Rekordwagen pilotovaný Rudolfem Caracciolou dosáhl na tamní uzavřené dálnici rychlosti 432,7 km/h. Pochopitelně se jednalo o vozidlo specificky postavené k dosažení takových rychlostí.

Zdroj: Youtube

Když se ale podíváme do Guinnessovy knihy rekordů, ta nezmiňuje tento skoro 80 let starý rekord, ale mluví o rekordní jízdě jistého Jima Peruta, který v roce 2012 během závodů rovněž na silnici v Nevadě dosáhl rychlosti 392,2 km/h, a to za volantem upraveného Dodge Chargeru ze série NASCAR.

Zdroj: Youtube

Záleží tedy, jestli považujete notářsky ověřené rekordy Guinnessovy knihy za nadevše oficiální, anebo prostě věříte tomu, kdo dokázal více. Aby se však dostal Koenigsegg do „guinnessovky“ i za tento rekord, pochopitelně musí být rovněž notářsky ověřen.

Ať už tedy Agera RS porazila kohokoliv a oficiálně, či ne, nakonec zde máme ono zveřejněné video s maximální rychlostí 457,5 km/h na nevadské silnici a oficiálně potvrzenou průměrnou rychlost z obou směrů 444,6 km/h, takže dohady mohou jít stranou.

Kodiaq Coupé podle představ grafika, který si říká X-Tomi.
Potvrzeno: Kupé-SUV Škoda Kodiaq GT do Evropy zamíří. Ale trochu se zdrží

Ke všemu to i vypadá, že rekordní rychlost na veřejné komunikaci Koenigseggu na nějakou tu dobu zůstane, neboť očekávaný test Bugatti Chiron bude zřejmě probíhat na známém polygonu Ehra-Lessien koncernu VW a Hennessey s modelem Venom F5 pravděpodobně využije jako v minulosti letiště v americkém Houstonu.