V sedmdesátých letech britská armáda hledala schopný stroj, který by zapřáhla do těžké práce, ale zároveň by se snadno transportoval pomocí letadel nebo vrtulníků. Nejdůležitějším úkolem bylo najít auto schopné nejen utáhnout polní kanón L118, ale i potřebnou munici. U vojenského vozidla je také samozřejmostí, že musí nabídnout dobrou prostupnost terénem. Automobilka Land Rover, která v té době byla ve svých nejlepších letech a už dostatečně prokázala, že dokáže vyrábět parádní off-roady, zakázku získala. Mohl tak vzniknout vojenský kompaktní náklaďák Land Rover 101 Forward Control.

U tohoto stroje se sluší vysvětlit původ vzniku jeho názvu. Číslovka 101 označuje délku rozvoru v palcích, což dá v přepočtu hodnotu 2565 mm. Z obrázků je jasné, že auto nemělo až zas tak velké přední ani zadní převisy, takže šlo o opravdu kompaktní vůz (rozměry jsou 4290x1830x2180 mm). Název Forward Control naznačoval, že řidiči sedí kousek před předními koly – v češtině se tomu říká trambus. Vojáci ale vozu začali přezdívat Land Rover One Tonne, což zase vycházelo z faktu, že ačkoliv byl náklaďák poměrně malý, dokázal uvézt celkem tunu.

Action Mobil Pure 5000 Zetros
Takhle se jezdí na expedice! Luxusní dům na kolech kašle na asfalt

U vojenského vozidla nepřekvapí, že Land Rover až zas tak výrazně nepřemýšlel o designu. Jednoduché tvary pomáhají řidiči s odhadem velikosti vozu při manévrování. Všechny kusy, které se vyráběly v továrně v Solihullu, byly nákladní vybavené plátěnou střechou. Později se ale do práce zapojili externí dodavatelé, kteří pro sto-jedničku připravili nejrůznější přestavby. Za pozornost stojí jeden pěkný detail – přední kola byla vybavena stupačkou, takže se řidič snadno dostal na své místo. Podobou „vychytávku“ měly třeba staré Unimogy od Mercedesu.

Land Rover 101 Forward ControlZdroj: Land Rover, archiv, Wikipedia

Land Rover samozřejmě chtěl co nejvíce zjednodušit výrobu vojenského stroje a proto se snažil v konstrukci využít dostupné díly. Tak se stalo, že byl do práce nasazen benzinový osmiválcový motor, který si automobilka chystala pro Range Rover. Přitom rám byl pro tento stroj vyvinutý jako zcela nový. Zajímavostí byla výbava takzvaným PTO, tedy pohonem pro dodatečnou montáž nejrůznějších zařízení, který měl Land Rover vyvedený vpředu i vzadu. Dopředu šlo například umístit naviják, vzadu se zase zkoušela varianta s přívěsem, který bude mít poháněná kola.

Právě poháněný přívěs měl vozu ještě zlepšit schopnosti v terénu. Celá souprava by totiž měla pohon 6x6. Výsledky ale nebyly uspokojivé. Ukázalo se totiž, že hnaný přívěs má tendence vůz přetlačovat a automobil kvůli němu vybočuje ze směru. Proto se do sériové výroby nikdy nedostal. Zůstalo tak jen u navijáku, který pro vůz dodávala společnost Nokken.

I jako 4x4 si ale Land Rover udržel velmi dobrou průchodnost terénem. Pohon všech kol byl samozřejmě stálý, z kabiny šlo navíc manuálně uzavírat diferenciál. Převodovka měla čtyři standardní rychlostní stupně a dva redukované. Díky světlé výšce 254 mm a parádním nájezdovým úhlům 60 stupňů vpředu a 45 stupňů vzadu zvládala sto-jednička hodně těžké překážky. Sílu rozdával vidlicový benzinový osmiválec s atmosférickým plněním a objemem 3,5 litru.

Land Rover 101 Forward ControlZdroj: Land Rover, archiv, Wikipedia

Land Rover 101 Forward Control se vyráběl mezi lety 1972 až 1978 a to ve verzích s řízením na levé i pravé straně. Celkem mělo vzniknout přes půl milionu exemplářů, které využívaly i armády zemí v Commonwealthu. Později se objevily také civilní varianty, ještě dnes tak můžeme tenhle stroj najít u farmářů v Austrálii nebo Jihoafrické republice. Britská armáda používala One Tonne do začátku devadesátých let.

Dnes jde o stroj hlavně pro nadšence, o kterém nezainteresovaní lidé příliš nevědí. Řada majitelů si vůz předělala na obytný a vyjíždí s ním na delší expedice do divočiny. Dalšími předělávkami mohli být například ambulance, osobní vůz, nebo specialita s vojenskou úpravou „vampire“. Vzhledem k rozšířenosti jde o poměrně dostupného veterána. Zachovalý 101 FC najdete na webu už v přepočtu za nějakých 300 tisíc korun.

City CABZdroj: Wikipedia

A nebo si můžete do sbírky kuriozit pořídit asi nejpodivnější přestavbu, která kdy sto-jedničku potkala. V roce 1995 se ve filmu Soudce Dredd objevují speciální futuristické automobily se značkou Land Rover. Podle legendy filmu je britská automobilka jedinou, která do roku 2139, kdy se snímek odehrává, přežila. Vypadá ale jinak než dnes. Vozítka jménem City CAB ještě v mnoha exemplářích existují dodnes.