Nemáte právě velký rozpočet, ale toužíte letošní sezonu strávit v autě bez střechy? Pak čtěte dál. Prohledali jsme české autobazary a našli celou řadu zajímavých otevřených aut, ať už jde o čtyřmístné kabriolety nebo dvoumístné roadstery. Jako strop jsme si dali hranici 100 tisíc korun. Výsledek: 20 modelů s dostupnou cenovkou a někdy také v poměrně bizarní kombinaci.

Asi nepřekvapí, že když máte tak malý rozpočet, musíte se smířit s poměrně starými vozy, které mají mnohdy najety pořádné porce kilometrů. Nejmladšímu autu bez střechy z našeho výběru je 13 let. Peugeot 307 CC má ale najeto ještě rozumných 166 tisíc kilometrů. Rekordmanem v této oblasti je někdo jiný – Volvo C70 z roku 2000, které si nakroutilo 293 tisíc kilometrů.

První z kusů nové série má dvoubarevné lakování
Prozkoumali jsme nový MTX Roadster. Teď má kola vyrobená kosmickou technologií

Jen v jediném případě se nám podařilo najít auto, které by nemělo na počítadle šestimístnou sumu. Šlo o Mazdu MX-5, která je poměrně hodně oblíbená mezi řidiči hledajícími zábavu za volantem. Díky tomu, že je jich na českém trhu dostatek, mohli jsme i vybírat a nakonec zvolili zachovalý kousek z roku 2005 s nájezdem 83 tisíc kilometrů. Ten ještě udělá dobrou službu svému majiteli!

Jsou tu ale i ojetiny, u kterých bychom si dali extrémní pozor na to, v jakém jsou stavu a raději rovnou počítali s dalšími investicemi. To platí třeba pro notoricky známou Alfu Romeo Spider (v našem případě ročník 1995), na které zlobí snad vše. S kvalitou zpracování na tom dobře nebývá ani BMW Z3, Fiat Barchetta nebo MG TF. Nedá se ale říct, že by nešlo narazit na zachovalý kus.

Suzuki X-90
Chcete SUV, sedan nebo kabriolet? Suzuki X-90 bylo absurdní mix všeho

Naopak se do výběru dostaly i vozy, které jsou zajímavé z hlediska designu, menší rozšířenosti a můžete u nich očekávat alespoň slušné zpracování. Hvězdou je bezesporu zábavná Toyota MR2 s atmosférickým čtyřválcem uloženým uprostřed. Vsadili bychom i na Saab 9-3 Cabrio, jakkoliv jde o starší kousek z roku 2002. Pokud budete mít štěstí, službu dobře udělají i otevřené Audi A4 nebo Volkswagen Golf.

Máme tu ale i vyloženě bizarní modely, které zařazujeme spíš pro ty, kteří se rozhodli sbírat automobilové zajímavosti. Maličký Smart fortwo Cabrio osazený dieselovým motorem 800 cdi z roku 2003 je tak nesmyslné auto, že se na něj snad sami vyrazíme podívat a projet si ho. Zvláštní jsou i Ford Streetka a Mitsubishi Colt, u kterých je těžké se rozhodnout, zda jsou to auta otřesně ošklivá, nebo svým způsobem roztomilá. Nicméně, to už je na vás.

Otevřete si přiloženou fotogalerii, kde najdete námi vybrané ojetiny včetně ročníku, nájezdu a ceny, které za ně autobazar chce.