Vůbec prvním autem od McLarenu, které kdy smělo na silnici, byl v devadesátých letech model F1. A přestože se jedná o jeden z nejvýznačnějších supersportů historie, 111 vyrobených kusů není počet, který by značku katapultoval mezi „velké hráče" typu Ferrari nebo Lamborghini.

V roce 1998, jakmile skončila výroba F1, navíc značka z trhu supersportů zcela zmizela a znovu se objevila právě před pěti lety, tehdy s modelem MP4-12C.

A teprve tady se rozjela zcela nová etapa, která vyústila ve slavnostní oznámení: McLaren má za sebou ve své novodobé historii 10 tisíc vyrobených aut.

McLaren slaví 10 000 vyrobených silničních aut.Zdroj: McLaren

K dosažení důležitého milníku bylo zapotřebí, aby McLaren přistavil v továrně v britském Wokingu ještě jednu výrobní linku pro produkční modely.

Právě díky ní se navýšil počet vyráběných aut z 10 kusů na 20 denně. S výrobou musí pochopitelně růst i prodeje, takže zatímco značka prodala v roce 2015 celkem 1654 aut, za rok 2016 chce překonat hranici 3000 prodaných exemplářů.

Velkou roli zde hrají modely ze série Sport Series, tedy 540C a 570S. Jen pro srovnání, takové Lamborghini, které má na trhu se supersporty výrazně větší jméno i tradici, prodalo za rok 2015 dohromady 3245 aut. Ferrari pak 7664 vozů.

McLaren se tedy konečně může pochlubit tím, že se dostal mezi „velké hráče" a ve svém snažení rozhodně nehodlá ustat. Víme například to, že se můžeme těšit na zbrusu nový třímístný supersport, přímo navazující na zmiňovanou klasiku v podobě F1.