Předchozí
1 z 2
Další

Pokud se často považuje zmíněný Trabant za jeden ze symbolů Německé demokratické republiky, těžko lze uvěřit, že na tamních silnicích na začátku 70. let jezdilo i něco tak okázalého a „západně“ vypadajícího, jako je sportovní Melkus RS 1000.

Tento sporťák byl výtvorem Heinze Melkuse, majitele drážďanské autoškoly, konstruktéra a závodníka, který zkušenosti s konstrukcí automobilů piloval nejdříve stavbami menších formulí jako Melkus JAP nebo monopostů třídy Formule Junior a Formule 3. Povětšinou se jednalo o projekty v řádech několika jednotlivých kusů či omezených sérií, které byly široce založeny na dostupné technice Wartburgu, Volkswagenu a dalších.

Škoda Favorit.
Favorit slaví třicítku. Ve své době byl docela drahý, stál jako dnes Kodiaq

Melkus se ovšem na konci šedesátých let rozhodl postavit i sportovní vůz, s čímž mu radostně pomohli parťáci z jeho dílny, ale také vysokoškolští průmysloví designéři z Berlína. Jednalo se však o pořádnou výzvu, jelikož auto mělo opět vycházet z tehdy běžně dostupných dílů v NDR, mělo být homologované k využití na silnici a také schopné obratem startovat v závodech skupiny 4.

Wartburg jako dárce orgánů

Při pohledu na Wartburg 353 si málokdo pomyslel, že může posloužit jako základ placatému sporťáku. Heinz Melkus to nicméně viděl jinak. Novinka označená Melkus RS 1000 tak používala nejen díly Wartburgu, ale v upravené formě i celkovou platformu dostupného sedanu.

Začalo se rámem, který byl rozsáhle přepracován a zpevněn. Pokračovalo se standardním podvozkem, který dostal kratší pružiny, nové dorazy a torzní stabilizátor. Řízení? Z Wartburgu. Brzdy? Taktéž původní, bubnové, avšak se zesíleným účinkem a žebrováním.

Škoda Trekka.
Škodovka, kterou možná neznáte. Trekka se zrodila před 50 lety na Novém Zélandu

Největším trhákem se stala originální dvoumístná karoserie, jež byla po vzoru „trendů z NDR“ vyrobena z plastu. Pro větší odolnost ale proběhlo zpevnění laminátem. Nikoho nepřekvapí, že čelní okno si RS 1000 vypůjčilo z Wartburgu, přičemž boční okna a kryty světel byly z plexiskla. Dveře se otevíraly vzhůru jako u Mercedesu 300 SL a abyste si nemysleli, že se celek vytvářel takzvaně na koleně, dostalo se i na testování v aerodynamickém tunelu.

Postavte Melkus RS 1000 vedle Wartburgu a nějakou podobnost těžko poznáte. I rozměrově byl nový sporťák úplně jinde. Na délku měřil 4000 mm, na šířku 1700 mm a na výšku měl pouze 1070 mm. Opravdová subtilní placka.

Škoda 450 s Miss USA 1957 Charlottou Sheffieldovou.
Nejslavnější český kabriolet oslaví šedesátku. Víte, že pobláznil i Ameriku?

V dárcovství orgánů z Wartburgu se pokračovalo i v motorovém prostoru. Klasický dvoutaktní tříválec o objemu jednoho litru našel kvůli co nejlepšímu rozložení hmotnosti místo uprostřed šasi. Motor byl vyladěn na přibližně 70 koní (51 kW), ale u pozdějších specifikací se ladilo dál, objem narostl na 1,1 litru a přibylo pár koní navíc. U některých exemplářů se zase použil motor Lada ze známého „žigulíku“. Síla dále putovala na zadní kola přes odolnější spojku a standardní pětistupňovou převodovku.

Přibližně 70 koní se nezdá moc, ale když přihlédnete na konečnou hmotnost jen 850 kg, Melkus RS 1000 byl v NDR určitě jedním z těch hbitějších vozidel na silnici. Akcelerace z nuly na 100 km/h trvala sice 12 vteřin, ale zato jste se po nějaké chvíli rozjeli až na 160 km/h. U silnějších verzí s rozsáhleji upravenými motory prý až na 210 km/h.

Nebyl pro každého

Výroba barevného sporťáku probíhala pouze malosériově, a tak v průběhu let 1969 až 1979 vzniklo pouhých 101 kusů, které se od sebe díky neustálému vývoji více či méně lišily.

Pokud si ale myslíte, že byl Melkus RS 1000 způsobem, jak splnit i normálním lidem sen o sportovním voze, budete na omylu. Mistr Heinz Melkus svůj výtvor pořádně nacenil, a tak si vůz mohli dovolit povětšinou jen movitější zájemci a ve většině případů významní členové německého motoristického svazu. Zdroje uvádějí, že cenovka se tehdy rovnala v přepočtu 87 tisícům korun československých.  

Prototyp Wartburg 314 - P100.
Víte, že Wartburg pracoval na autě s motorem uprostřed? Vypadalo skvěle!

Melkus RS 1000 ale nakonec nebyl tak úplně zapomenut v minulosti. Potomci Heinze Melkuse před pár lety projekt oživili a vyrobili další várku dobově skoro identických kusů, které si novodobí zájemci rozebrali takřka okamžitě.

Kolem roku 2009 byl rovněž představen moderní nástupce s označením RS 2000. Ten už používal moderní výrobní postupy i techniku, neboť se přesněji jednalo o přestavbu Lotusu Elise SC. Jeho přeplňovaný 1,8litrový čtyřválec byl pak vyladěn na 274 koní (201 kW), kdežto výkonnější možností byla výměna za dvoulitr od Volkswagenu s 355 koňmi (261 kW).

Nový Melkus ovšem nevyvolal příliš velký zájem na trhu a výroba byla o tři roky později ukončena. Kolik se přesně prodalo kusů, není známo. Cenovka se pohybovala v přepočtu okolo 3 milionů korun.