Motor s uspořádáním W18 se poprvé objevil v roce 1998 na autosalonu v Paříži, kde okupoval motorový prostor konceptu EB 118. To byl vůbec první koncept Bugatti v nové éře, tedy poté, co byla francouzská značka převzata koncernem Volkswagen.

Unikátní koncepce

Ačkoliv je pozdější sériově vyráběný motor W16 také označen písmenem „W“, paradoxně se nejedná o stejnou konstrukci. Zatímco mladší šestnáctiválec je tvořen dvěma osmiválci VR8, svírajícími velmi těsný úhel mezi řadami válců, starší W18 jsou prakticky tři řadové šestiválce, spojené na jednu kliku.

Osmnáct válců má objem 6,3 litru a velmi zajímavé uspořádání. Při posazení v autě vypadá motor prakticky jako vidlicový dvanáctiválec s úhlem 60 stupňů mezi řadami. Z něj ovšem trčí ještě další řada válců přímo do strany, opět svírající úhel 60 stupňů. Výsledná koncepce tedy tvoří jakýsi „trojzubec“. Co moje paměť sahá, žádný jiný motor tohoto uspořádání v historii neexistoval.

Praga PLDvK vz. 53/59 "Ještěrka".
Tuhle Ještěrku znáte? Samohybný kanón proslavil i zpackaný útěk z Československa

Neskutečná složitost i výkon

Pozoruhodný je i fakt, že je každý válec vybaven hned čtyřmi ventily, takže dohromady je ve třech hlavách se šesti vačkami naprosto neskutečných 72 ventilů. Plnění je atmosférické a 316 kilogramů vážící motor je doslova obsypán elektronikou a řídícími jednotkami. V zásadě se jedná o tři zcela samostatně řízené šestiválce, ovšem sdružené pod jednu „master“ jednotku.

Asi si lze docela živě představit, že kdyby se motor dostal do sériové výroby, byly by jeho provozní náklady zcela kolosální.

Volvo XC40.
Volvo představilo první tříválec ve svojí historii, nejdřív ho dostane XC40

Podobně kolosální ovšem byly i výkony. Osmnáctiválec dosahoval (spíše teoreticky) výkonu 555 koní (408 kW) při 6800 otáčkách za minutu a točivého momentu 650 Nm při 4000 otáčkách. Oproti šestnáctiválci ve finální verzi Veyronu, který měl díky čtyřem turbům 1001 koní (736 kW), je to ovšem pořád docela málo.

Fascinující agregát se kromě konceptu EB 118 objevil ještě v konceptech EB 218, EB 18/3 Chiron a EB18/4 Veyron, z nichž poslední zmíněný byl již přímou cestou k produkčnímu modelu. Aktuálně je mocný a unikátní motor W18 k vidění v muzeu Autostadt v německém Wolfsburgu.