Dost možná nejznámějším nositelem duck tail spoileru bylo Porsche. Už kdysi za „vzduchem chlazené“ éry se některé sporťáky z rodiny 911 chlubily zadním víkem motoru, vytaženým do elegantní hrany, jež zvyšovala přítlak na zadní nápravě. 

Poprvé se kachní ocas objevil v roce 1972 na Porsche 911 Carrera RS, Němci mu říkali a říkají Bürzel, což je výraz pro ptačí kostrč a dá se obecně použít i pro ocas. Vymyslel ho slavný konstruktér Ernst Fuhrmann, tehdy technický ředitel automobilky.

Porsche později přišlo i s modifikacemi, například „velrybím" spoilerem (whale tail) pro 911 Turbo v roce 1974, nebo s plochým „čajovým podnosem" (tea tray) pro 911 SC v roce 1978. Ukázky najdete v galerii.

Porsche 911 Carrera T.
Víte, proč má Porsche 911 motor vzadu? A proč se této koncepce nikdy nezbavilo?

Duck tail se přitom liší právě tím, že trčí vzhůru. A v této podobě, i když podstatně skromnější, se znovu objevuje na moderních autech.

Možná by se slušelo říci, proč je duck tail, pojmenovaný po vzhůru zvednutém kachním ocasu, tolik cool. Jde především o to, že na silničním autě působí tak akorát agresivně, aniž by byl jakkoliv přehnaný.

Nízkoprofilové spoilery, jako třeba na Škodě Octavia RS, jsou příliš nízké a nevýrazné. Naopak s obřím závodním křídlem, jako třeba na 911 GT3 RS, zase vypadáte, že si něco dokazujete. Zbývají ještě aktivní výsuvné spoilery, které se staly v poslední době hitem, ale ty pro změnu nejsou vidět vždy a navíc vysunuté působí na autě trochu jako dodatečně dodělané.

Je tu renesance?

Zato přítlačné duck tail křídlo je elegantnější, ale zároveň dostatečně účinné. Je proto radost vidět, že se automobilky k tomuto řešení postupně vrací.

Replika Porsche Carrera GT.
Porsche Carrera GT stojí 15 milionů, tohle může být vaše za 220 tisíc. Proč asi

Jedna z prvních vlaštovek přišla od zmiňovaného Porsche, konkrétně u 911 předchozí generace 997. Model Sport Classic měl vedle retro kol a dalších prvků právě i „kachní“ křídlo na zádi.

Podobně řešenou záď (ač doplněnou ještě o výsuvné křídlo) měl i koncept Toyota FT-1, předpovídající design očekávané nové Supry. A najdeme ji i na nové studii závodní verze Supry - musíte se ale podívat pořádně, kachní záď totiž poněkud přebíjí obrovské křídlo.

Jeden z nejhezčích „duck tailů" najdeme na novém Astonu Martin Vantage a podle konceptu BMW M8 se zdá, že jeden takový ponese i připravované produkční provedení nové bavorácké řady 8, čímž tak naváže na legendární M3 CSL generace E46.

Pevně doufáme, že se zrovna tento trend uchytí. Jedná se totiž o naprosto parádní záležitost, schopnou posunout design auta o pár úrovní výše.

Porsche 356 A 1500 GS Carrera Coupe z roku 1957.
Tento rezavý vrak bez motoru má cenu 12 milionů. Majitel ho odložil před 45 lety