Organizátoři automobilových výstav v tradičním pojetí se v posledních letech musí hodně otáčet, aby se vůbec uživili. Současný trend totiž autosalónům v tradičním pojetí do karet vůbec nenahrává. Hodně automobilek tento koncept sebeprezentace opouští s tím, že investované peníze za výstavní plochu použije na prezentaci značky lepším způsobem.

Pokud jde o detroitský autosalon, celým názvem North American International Auto Show, jeho největším konkurentem, který každoročně láká větší a větší počet návštěvníků, je Consumer Electronics Show, zkráceně CES. Stále se zvyšující jméno tohoto veletrhu láká stále větší množství automobilek, které v CES vidí daleko větší potenciál při představování nejnovějších elektronických systémů a autonomních asistentů.

V Bulharsku se našlo 11 zcela nových, nikdy nejetých BMW E34!

I přes neoddiskutovatelný pokles zájmu o přední světové automobilové výstavy, mezi něž NAIAS zcela jistě patří, se i nadále jedná o prestižní záležitost, na niž by většina automobilek neměla chybět.

A i tentokrát se v Detroitu ve dnech 14 až 27 ledna odehraje několik světových premiér. Přinášíme vám přehled těch úplně nejdůležitějších.

Toyota Supra

Jendou z největších hvězd letošního ročníku detroitské výstavy NAIAS je bezesporu pátá generace Toyoty Supra. Přestože jsme v průběhu posledních měsíců měli několikrát možnost si novu Supru prohlédnout, až v Detroitu ji uvidíme oficiálně. Kromě toho se například dozvíme, zda skutečný výkon řadového šestiválce od BMW je avizovaných 340 koní, případně jestli Toyota nepracuje také na hybridní variantě. Ani bychom se nedivili.

Maskovaný protoyp Toyota SupraZdroj: Toyoty

Ford Mustang Shelby GT500

Fanoušci pořádného amerického železa se mohou těšit na další pokračovaní legendárního modelu Shelby GT500. Ford do Detroitu přiveze další „Eleanor“, tentokrát se 700 koňmi. Pokud se na tohle auto podíváte historicky, jde o nejvýkonnější sériový automobil, který značka Ford kdy představila.

Zamaskovaný Ford Mustang GT500Zdroj: Ford

Subaru WRX STO S209

Subaru na výstavě NAIAS představí limitovanou edici ultimativního modelu WRX STI. Ponese označení S209 a použitý přeplňovaný 2litr by měl nabídnout více jak 330 koní. Kromě vyššího výkonu se budoucí majitelé mohou těšit na další prvky výbavy od Subaru Tecnica International, mezi něž patří například rychlejší převodka řízení nebo stavitelné tlumiče Bilstein.

Předníá mska limitované série Subaru WRX STI S209Zdroj: Subaru

Infiniti

Značka Infiniti byla poprvé představena před 30 lety právě na detroitském autosalonu. Dárkem ke kulatému výročí se stane elektrické SUV velikosti BMW X1. Společně s ním Infiniti představí také zcela nový designový jazyk, v jehož duchu se ponesou další modely.

Elektrické SUV od InfinitiZdroj: Infiniti

Lexus RC F Track Edition

Tohle auto očekávají snad všichni sportovněji založení „autaři“. Rival ultimativního BMW M4 CS je okruhově zaměřeným modelem, který bude ve srovnání s ostatními modely Lexus výrazně lehčí.

Lexus RC FZdroj: Lexus

Kia Telluride

Po dlouhých třech letech Kia představí sedmimístné SUV Telluride, které by mělo být primárně zaměřena ryze na americký trh.

Koncept Kia Tellure z roku 2016Zdroj: Kia

Cadillac XT6

Další velké SUV představí značka z portfolia GM. Cadillac XT6 je postaven na základech modelu Chevrolet Traverse, ovšem sériové provedení se do prodeje dostane až příští rok. Cadillac XT6 je součástí modelové ofenzívy, která zahrnuje dalších pět nových či modernizovaných modelů představených do konce letošního roku.  

Nové SUV luxusní americké značky CadillacZdroj: Cadillac