Lamborghini usilovně pracuje na náhradě za stávající Aventador a podle dříve zveřejněných spekulací skutečně půjde o hybridní hypersport. Po plug-in hybridním SUV Urus se v roce 2020 stane druhým elektrifikovaným Lamborghini.

Předtím však Lamborghini plánuje postavit omezenou sérii modelu, ze kterého bude nový Aventador vycházet, přičemž každý z těchto unikátních vozů by měl stát okolo 60 milionů korun! Lamborghini tento automobil ukázalo vybranému okruhu zájemců už v létě tohoto roku a má již mnoho závazných objednávek.

Auta jsou vesměs s karosériemi veselých barev
Takhle se dělají česká auta Kaipan! Letos se jich zaregistroval rekordní počet

Lamborghini je posledním výrobcem vysokovýkonných automobilů, který spoléhá na objemné atmosféricky plněné dvanáctiválce. Ovšem současný trend snižování emisí je nekompromisní, a tak i Lamborghini muselo sáhnout po elektrifikaci. Šéf technického vývoje Maurizio Reggani už dříve uved, že elektrifikace je spíše nutnost, než přání a legislativa různých zemí také vývoj takového vozu ovlivňuje. Lamborghini je tedy nuceno vyrábět vozy, které budou schopny jet určitou dobu čistě na elektrický proud. Momentálně se prý řeší, kolik kilometrů by nástupce Aventadoru měl ujet – například Čína žádá minimálně 50 km, zatímco evropským státům stačí 20 až 30 km.

Lamborghini Aventador SVJZdroj: Lamborghini

Reggani odhaduje, že kvůli hybridnímu systému bude nový model o 150 až 200 kg těžší, což u takto zaměřeného vozu není vůbec málo. Takže, přestože nové materiály ušetří značnou hmotnost, příští dvanáctiválcové Lambo bude těžší, než současný Aventador.

Zatím není jasné, jaký typ pohonu všech kol bude nástupce Aventadoru využívat, ale Reggani dříve už několikrát zmínil, že jako nejlepší řešení se mu jeví elektromotorem poháněná přední náprava, a atmosféricky plněný V12 se postará o tu zadní.