Nepříjemná situace je pro Nissan o to horší, že finální kontrola vozů, kterou prováděli nekvalifikovaní pracovníci, měla případně nalézt výrobní chyby v bezpečnostních prvcích vozů. Prozatím není jasné, zda proběhne svolávací akce vozů, které už jsou například u prodejců v showroomech.

Nissan ani dále neuvádí, o jaké přesně kontroly vozů se jednalo, ani kolika vozů se mají problémy týkat. Dočasně však byla přerušena registrace asi 60 tisíc nových vozů, dokud se nezjistí podrobnosti.

Škoda Octavia Combi.
Úspěch pro Škodu. Octavia se dostala mezi tři nejprodávanější vozy v Evropě

Nekvalifikovaní pracovníci měli bezpečnostní kontroly vozů provádět v celkem šesti závodech v Japonsku. Samotná automobilka již uvedla, že rozjede vnitřní vyšetřování prohřešku, a to prostřednictvím třetí a tedy údajně nezaujaté strany.

Ministerstvo pozemků, infrastruktury a dopravy, jež má na starosti podobné kontroly, bude chtít mimo jiné po Nissanu do konce října plán opatření, jak této události v budoucnu předcházet.

Nedlouho po zveřejnění této zprávy se akcie značky propadly o více než pět procent. Jsou teď na nejnižší hodnotě od dubna letošního roku.