Pod reklamou na žlutou limonádu se ukrývá Nissan Patrol, který se za japonskou značku zúčastnil jako první diesel závodu Paříž-Dakar.

Psal se rok 1987 a Nissan s dvojicí závodních speciálů, poháněných turbodieselovými čtyřválci o objemu 2,8 litru a výkonu 146 koní, vyjel na 13 000 kilometrů dlouhý závod. Vozy nesoucí startovní čísla 211 a 212 byly postaveny a naladěny v technickém centru Nissanu v Evropě.

Začátek závodu se ovšem nenesl v příliš optimistickém duchu. Hned ve druhé etapě se doprovodný vůz továrního týmu odporoučel do věčných lovišť, což znamenalo, že byly závodní speciály ponechány osudu bez náhradních dílů.

Vůz s číslem 212 se následně během jedné etapy skutálel z písečné duny a tím závod skončil i pro něj.

Vůz 211 ale pořád jel a nakonec se mu povedlo dorazit do cíle s obdivuhodným úspěchem. Dieselový speciál Nissanu totiž vyhrál svojí kategorii a skončil devátý v celkovém pořadí, což je lepší skóre, než s jakým kdo počítal.

Po konci závodu byl ale vítězný vůz odprodán do muzea blízko Barcelony a tady pro něj cesta skončila na téměř třicet let. Speciál tu sice byl hrdě vystaven, ale pravdou je, že byl ve zuboženém stavu, s vyrezlým motorem, poškozenou přední nápravou a zdevastovanou elektroinstalací.

Teprve nedávno se k autu opět dobral tým z technického centra Nissanu a bylo rozhodnuto, že se slavný vůz kompletně zrenovuje. Během několika měsíců byl tedy autu navrácen jeho původní lesk, vše bylo perfektně opraveno a dokonce i dobová reklama na boku dostala čerstvé barvy.

Speciál Fanta Limon, který má pro Nissan velkou historickou hodnotu, tedy zase jezdí a jak je vidět na fotkách, nebojí se ani písečných dun v Africe.

Zdroj: Youtube