Už tento víkend se pro návštěvníky otevře řada muzeí automobilových či motocyklových veteránů na území České republiky. Zajímali jsme se o to, která z těch nejvýznamnějších to budou… V naší galerii se nechte nalákat ukázkou některých zajímavých exponátů, které jsou v nich instalovány.

1) Škoda Muzeum v Mladé Boleslavi

Otevřeno tady mají již od 11. května. Prohlídka je zatím možná jen bez průvodce a počty návštěvníků budou regulovány. Od pátku 15. května je přístupný i rodný dům Ferdinanda Porscheho ve Vratislavicích. Další novinky nastanou 1. června, kdy si malé skupinky do pěti návštěvníků budou moci zarezervovat i průvodce a bude možné zavítat také do depozitáře prototypů. Další informace lze zjistit na stránkách muzea.

2) Muzeum socialistických vozů ve Strnadicích

Poprvé zde mají otevřeno v sobotu 16. května a do konce měsíce pak vždy o víkendech. Od června již denně. Letošní novinkou je tahač Škoda Xena, rozšířená expozice vozů, které byly za socialismu dostupné pouze v Tuzexu a přibyly i další exponáty dokumentující produkci automobilek po pádu komunistických režimů. Další informace hledejte zde.

Škoda 1203.
Legendární Škoda 1203 slaví 50 let. Připomeňte si ji s námi

3) Muzeum sportovních aut Lány

Poprvé otevřeli ve středu a do konce ledna se sem návštěvníci můžou podívat každou středu a čtvrtek a také o víkendech. Od června už denně s výjimkou pondělků. Do expozice se po delší době vrátil soutěžní Renault Alpina, bude tu také okruhové provedení Zastavy a v létě po dokončení rekonstrukce Ford Escort Cosworth, který se účastnil závodu americkou horu Pikes Peak.

4) Veteran Muzeum Nová Bystřice

Muzeum specializující se na vozy americké produkce otevírá právě o tomto víkendu. Pro návštěvníky má letos připravený nový sál věnovaný vozům prestižní značky Lincoln a pracuje se na na ukázce pohyblivé výrobní linky z automobilky Ford.

Aero 50 Dynamik v expozici muzea ve Vysokém Mýtě
Asi nejúchvatnější české auto slaví 80 let. Aera 50 Dynamik už existují jen dvě

5) Veteran Arena Olomouc

Moderní muzeum představující desítky většinou skvěle zrenovovaných automobilů významných českých značek Praga, Zbrojovka, Wikov a ukázky unikátních zahraničních vozů, letos obohatil další exemplář vozu Wikov a rozšířila se sbírka motocyklů Indian. Otevřeno tu mají už od úterka.

6) Muzeum amerických veteránů JK Classics v Lužné u Rakovníka

I sem je možno letos poprvé zavítat o tomto víkendu. K vidění bude zbrusu nový - již čtvrtý - sál. Ten je celý zasvěcen americkým sportovním vozům a rozšířena byla i venkovní expozice trucků. Více zde.

7) Technické muzeum Kopřivnice

Otevřeli již v úterý 12. 5. Letos si kopřivnická továrna připomíná 170 let, které uplynuly od chvíle, kdy Ignác Šustala začal v Kopřivnici s řemeslnou výrobou kočárů.

8) Národní technické muzeum Praha

Otevírá se v úterý 19. května. Pro návštěvníky bude zpřístupněna jak hlavní dopravní hala, tak i další expozice.

9) Muzeum dvoutaktů Plzeň

Novinkou pro letošní sezónu, která začne poslední květnový víkend, je výstava fotografií z expedice trabantem po Skandinávii.