Nový tryskáč HondaJet Elite je poslední revizí unikátní designu soukromého letounu, který má majitelům zajistit ještě rychlejší a efektivnější cestování ve výšce až 13 tisíc metrů nad povrchem země.

Novinka je podle Hondy lepší v každém ohledu a kromě vylepšených leteckých systémů, úspornějších motorů, dokonalejšího odhlučnění a celkově zvýšené úrovně komfortu je tryskáč i bezpečnější. Možná ovšem v ohledu, ve kterém byste to nečekali.

Honda Civic Type-R Project P.
Honda upravila nový Civic Type R na pick-up. Chce s ním vyrazit na Nürburgring

Inženýrům Hondy totiž došlo, že vykonávání potřeby za letu – občas narušovaného turbulencemi – není zrovna komfortní ani bezpečné. Na toaletě letounu tak najdete klasický záchod, který je nyní vybaven i bezpečnostními pásy.

Na velké pak můžete v klidu strávit ještě delší dobu, protože nové motory Hondy jsou úspornější a tryskáči teď zajistí dolet až 4282 kilometrů na jedno natankování. Vzdálenost je tak o 17 procent větší než u předchozí verze HondaJetu. Nejvyšší dosažitelná rychlost je 782 km/h.

Koncept Lexus Sport Yacht.
Lexus se vrhnul na jachty. Výsledek má být úchvatný, se dvěma V8 vzadu

Díky těmto schopnostem Honda svůj tryskáč nazývá jako vůbec „nejúspornější letoun ve své kategorii“. Kromě samotné kabiny jsou nyní dále odhlučněny i netradičně umístěné motory nad křídly.

Nová hračka od Hondy je samozřejmě určena pro ty nejzámožnější a časově nejvytíženější zájemce. Oficiální cenovka zatím nebyla uvedena, nicméně starší verze HondaJetu vyšla na v přepočtu kolem 100 milionů korun.