Barva auta je pro mnoho řidičů důležitá. Jsou dokonce tací, kteří se podle ní rozhodují, zda si auto pořídí nebo ne. Automobilky to dobře vědí a tak nabízejí širokou paletu laků, z nichž většina je obvykle za příplatek. Podle značky a typu laku se pak výrazně liší to, zda zákazník zaplatí jen pár tisíc nebo desítky.

Obecně se ale dá říci, že u většiny nových vozů najdeme jednu nebo dvě barvy, které jsou už v ceně. Jde o základní možnosti, obvykle je to bílá, modrá a někdy také červená nebo černá. Pak se připlácí za další odstíny nemetalických barev. Řádově jde ale jen o pár tisíc korun navíc, které se ve výsledné ceně vozu snadno ztratí.

Nový systém čištění vzduchu ve vozech Hyundai
V nových modelech Hyundai si budete moci zkontrolovat kvalitu vzduchu

Metalíza už je dražší. Lesklý lak si můžete dopřát u neprémiových značek za částky do 20 tisíc korun, ale existují i výjimky, které nabízí dražší řešení. U luxusních automobilek se pak platí víc, speciální barva se může vyšplhat k 60 tisícům korun.

Barvu s perleťovým efektem ještě nenabízí všichni výrobci. U levnějších značek vyjde na stejnou částku jako metalíza. Pokud se podíváte k luxusním výrobcům, najdete v jejich cenících perleťové barvy, které jsou obvykle dražší než metalické, ale nikoliv tak drahé jako speciální. Některé automobilky vám pak dovolí „namíchat“ si vlastní odstín, to už je ale úplně jiná cenová relace.

Zajímavostí je, že i když se automobilky v poslední době rozhoupaly a rozhodly se na trh poslat nápadné barvy nebo barevní kombinace, Češi jsou zatím stále poměrně konzervativní. Oranžová, zlatá nebo sytě rudá ještě moc nezaujaly. Nejoblíbenější jsou stále bílá a šedá, jak ukazují statistiky Sdružení dovozců automobilů (SDA). Podle nich každé z těchto barev patří čtvrtina trhu.

Vestavby – Volkswagen California
S obytňákem mimo kemp? V Česku zapomeňte, říká zakladatelka webu pro karavanisty

SDA také ukazuje, že volba barvy je závislá i na vybrané automobilce. Alfa Romeo tak prodá nejvíce červených aut, protože k ní tato barva vyloženě patří. Aston Martin má auta zelená a dost vozů s tímto odstínem jezdí i se značkou Škoda a Peugeot. Jen žlutá má kusové prodeje.

Prošly jsme ceníky značek na českém trhu a zkoumali, kolik u nich stojí základní, metalické a popřípadě i perleťové barvy. Rozdíly jsou velké. Podívejte se, kolik za barvu zaplatíte u vybraných modelů v přiložené fotogalerii.