Ve třetím pokračování malého seriálu o spolehlivosti automobilů, kterým skončila záruční lhůta, se budeme věnovat velkým SUV.

Společnost Warranty Direct je jednou z mála pojišťoven, které nabízejí záruční program také pro čtyřleté a starší vozy. Ve Velké Británii tohoto programu využívá množství majitelů, kteří nechtějí mít starosti s případnými opravami svých modelů.

Jeep nedopald dobře v testech Euro NCAP hned několikrát.
Máte je doma? Našli jsme nejhorší auta v nárazových testech za 10 let

Za dobu, kterou WD na trhu působí, si sestavila velmi přehledný index spolehlivosti, v němž procentuálně zveřejňuje, s jakými závadami se konkrétní vozy potýkají. Index založen na nejen četnosti jednotlivých poruch, ale také na ceně opravy nebo době, jak dlouho auto kvůli poruše stojí.

Warranty Direct ke každému vozu zveřejňuje tabulku, aby případní budoucí majitelé měli možnost porovnání. Seznam je to poměrně rozsáhlý a zahrnuje například informace o nápravách a zavěšení, brzdovém systému, chlazení a topení, klimatizaci, motoru, převodovce, palivovém systému a dalších komponentech vozu.

Sportovnější verze X6 už na převodovku netrpí, výrazně problémy má ale s elektrikou a podvozkem. Neprůstřelné nejsou ani motory, což lze přisuzovat výrazným dynamickým schopnostem. Index 184 a cena za opravu cca 14 tisíc Kč.Zdroj: BMW

Podmínkou zařazení do seznamu Warranty Direct je minimální počet 50 pojištěných kusů, staří maximálně 12 let a kilometrový proběh 190 tisíc najetých kilometrů.

Je-li index spolehlivosti 60 a nižší, jde o velmi spolehlivý automobil. Jakékoliv vyšší hodnocení už tak chvalitebné není. A budete velmi překvapeni, jak obstály mnohdy milionové vozy. Slovy klasika :“Je to tragédie.“

Bližší informace k prvním 20 modelům naleznete v naší komentované galerii.