Nekompromisní supersport se bude nacházet ve vlastnictví rodinné firmy Auto Kora top s.r.o., která je autorizovaným partnerem českého Fordu už od roku 2007. Jedná se přitom o opravdovou vzácnost, jelikož Ford si potencionální majitele aut vybíral opravdu pečlivě.

„Museli jsme vyplnit obsáhlý dotazník, v němž jsme popisovali svůj vztah k modrému oválu a také uváděli všechny Fordy, které vlastníme, a to dokonce včetně identifikačních čísel VIN. Určitě nám pomohlo, že jsme již řadu let fanoušky a sběrateli vozů této značky. Máme tu například několik zajímavých historických Mustangů včetně varianty Shelby,“ prozradil jednatel společnosti Radomír Kopecký mladší.

Ford GT.
Ford GT se vydražil za trojnásobek původní ceny. První majitel může čekat žalobu

České zastoupení automobilky s rodinnou firmou spolupracuje už více než dvacet let, takže se za její žádost o koupi GT přimluvil i generální ředitel Fordu ČR Jan Laube.

Do České republiky by se přitom mělo oficiální cestou dostat v budoucnu ještě jedno GT pro blíže nejmenovaného zájemce. Základní cenovka modelu je v přepočtu asi 10,2 milionu korun.

Ford Fiesta ST.
Ford zřejmě plánuje ještě ostřejší Fiestu. Dočkat se máme už příští rok

A jaký vlastně bude další osud prvního Fordu GT v České republice? „Určitě ho každý víkend nebudu prohánět někde po okruhu,“ říká Radomír Kopecký. „Samozřejmě se s ním svezu, ale jinak to auto beru spíše jakou dlouhodobou investici – a také ho využiju v marketingu jako lákadlo pro zákazníky našeho showroomu, na výstavách a podobně,“ dodal.

Jen pro oživení paměti, supersportovní silniční GT vychází ze závodní varianty, která ve své třídě vyhrála v roce 2016 slavný závod 24 hodin Le Mans. Auto se pyšní monokokem z karbonových vláken, integrovaným ocelovým bezpečnostním rámem a hlinikovými strukturami. Přeplňovaný 3,5litrový šestiválec produkuje 650 koní (478 kW) a 745 Nm točivého momentu. Maximální rychlost GT je 347 km/h a z klidu na 100 km/h zrychlí za 2,9 sekundy.