Porsche 993 GT1 je auto, kterým chtěla německá automobilka porazit McLaren F1 GTR v nejvyšší třídě závodu 24 hodin Le Mans. Vítězství nakonec sice zůstalo u britského McLarenu, ale z 993 GT1, kterého se kvůli homologaci vyrobilo 25 kusů, je dnes extrémně cenný vůz.

Zajímavostí nicméně je, že exemplář, jenž je na prodej u britského prodejce Mark Donaldson, není jedním z oněch 25 kusů.

Ve skutečnosti se jedná o vůz, který vznikl v roce 1997 jako závodní speciál pro zákaznický tým ve Švédsku. Až do roku 1999 auto aktivně závodilo, nicméně před koncem tisíciletí bylo odloženo do úschovy, kde zůstalo do roku 2005.

Porsche 993 GT1.Zdroj: Mark Donaldson

Teprve tehdy byla 993 opět vytažena na světlo, částečně repasována a používána jako vůz k marketingovým účelům, než byla odprodána sběrateli do Švýcarska.

V dubnu 2016 došlo k onomu zásadnímu zlomu - tedy k přestavbě na silniční vůz. Nemyslete si ovšem, že by 993 GT1 přišlo o svůj závodní charakter.

Veškerá elektronika byla vyměněna za moderní systém MoTeC se záznamem dat, tlumiče Bilstein byly repasovány a osazeny měkčími pružinami, aby se s autem dalo rozumněji jezdit po silnici. Karbonové brzdy byly nahrazeny konvenčními ocelovými, které na silnici slouží o něco lépe a přibyla ruční brzda.

Závodní kola a gumy nahradila sada od BBS, osazená do užších pneumatik Michelin Pilot Sport.

Porsche 993 GT1.Zdroj: Mark Donaldson

Plochý šestiválec o objemu 3,2 litru zůstal na svém místě a dostal velký servis, zahrnující repasi turbodmychadel. Při ní zmizely restriktory, takže nyní má motor ještě vyšší výkon než původních 600 koní, který dovolovala pravidla v devadesátých letech.

Zároveň je nový i celý palivový systém a samozřejmě i výfuk, disponující katalyzátorem. Krom toho jsou dodána ještě uzamykatelná víčka nádrže nebo dvojice chladících větráků.

Ani s touto hromadou vylepšení sice nebude Porsche 993 GT1 zrovna autem na každý den, ale unikátnější kousek do sbírky budete jen těžko hledat. Navíc můžete každému hrdě oznámit, že máte opravdové závodní auto na papírech, což se vyplatí.

Prodejce bohužel neuvádí cenu, nicméně lze se docela úspěšně domnívat, že to bude vskutku astronomická částka.