Celkem 45 tisícům ojetých aut prodlouží každý rok život zaměstnanci továrny Renaultu ve městě Flins. Od příšího roku se totiž současná továrna na produkci modelu Zoe začně měnit na první první evropský závod cirkulární ekonomiky. Do roku 2030 zde najde  zaměstnání více než 3000 osob.

Podle Luca de Meo, generálního ředitele Renaultu „se Flins s RE-FACTORY stane evropským vzorem v oblasti cirkulární ekonomiky. Tento závod s cílem snížit CO2 v roce 2030 na nulu je nedílnou součástí celkové strategie skupiny spojující cirkulární ekonomiku, snižování emisí, rozvoj kompetencí a vytváření nových aktivit generujících hodnoty,“ uvedl.

Už jen automat se bude nacházet v interiéru vozu Renault Mégane RS
Mégane RS přijde příští rok o manuál. Novinky značky jsou hlavně o elektrifikaci

V továrně vzniknou 4 střediska:

1) RE-TROFIT: Soustředí se zde veškeré činnosti umožňující prodlužovat životnost vozidel a délku jejich užívání. Také se zde bude pracovat na konverzi vozidel se spalovacími motory na jiné energie s menší spotřebou uhlíku a vznikne oddělení výroby málo používaných dílů na 3D tiskárnách. Bude disponovat rovněž testovacím a prototypovým centrem zaměřeným na životnost vozidel a surovin pro obohacení koncepce budoucích vozidel a navrhování zlepšení v průběhu užívání. 

2) RE-ENERGY: Toto středisko hodlá posunout do oblasti výroby potenciál aplikací vyplývajících z elektrických baterií a nových energií (optimalizace 1. života baterií, rozvoj aplikací ve 2. životě, jako jsou stacionární ukládání energie, řízení ukončení životnosti baterií, příprava technických řešení a získávání nových energií, jako je vodík).

Historie vozu Renault Clio
Nejžádanější vůz z Francie se vyrábí již 30 let. Co asi nevíte o Renaultu Clio?

3) RE-CYCLE: Úkolem bude například zvyšovat podíl recyklovaných a znovu používaných materiálů ve vyráběných modelech. Také zde bude instalována linka na demontáž vozidel, která se přestala používat.

4) RE- START: Právě zde by měl probíhat výzkum a vývoj v souvislosti s výše uvedenými obory činnosti. Bude zde také fungovat univerzitní a vzdělávací středisko.