Zatímco během fotbalových utkání se pomocí fotogrammetrie zjistí třeba centimetrové postavení hráče mimo hru, v automobilovém světě se podobně dají odhalit velikostní odchylky jednotlivých součástí. Celé to navíc jde uskutečnit bez zásahu lidské ruky.

„Fotogrammetrie je technologie bezkontaktního optického měření, která nám umožňuje prostřednictvím fotografií zaznamenávat na měřeném objektu miliony bodů a zjišťovat na každém místě hloubku a tloušťku,“ vysvětluje Pedro Vallejo, vedoucí oddělení technologie měření a modulárního fixačního systému ve společnosti SEAT. Měřené body se zachycují na barevné mapě, která ukazuje případné odchylky od optimální hodnoty.

„Na snímku vidíme 100 % geometrických linií vozidla v exteriéru i interiéru. Díky tomu okamžitě odhalíme jakékoli změny,“ dodává Paco Triguero, vedoucí oddělení měření vnitřních dílů ve společnosti SEAT.

Nový Seat Arona
Nový Seat Arona si vzal něco ze Škody Yeti. Modernější je teď také Ibiza

Jak to funguje? Sady dílů jsou během každé výrobní směny náhodně vybírány z montážní linky a podrobovány důkladné kontrole. Automatizovaní roboti  přepravují tyto komponenty do měřicí haly. V ní jsou na 1500 metrech čtverečních stroje s kamerami. Díky jejich práci je zaručeno, že všechna vozidla opouštějí montážní linku se správnými rozměry a optimální úrovní bezpečnosti a provozních vlastností. Případné odchylky mohou být rychle odstraněny.

„Stroje pořizují celkem 200 až 300 snímků u montážních celků a 1000 fotografií u celého skeletu karoserie,“ vysvětluje Paco.

Optická technologie zkrátila dobu měření v porovnání s konvenčními metodami dotykového měření až o 90 %. „Dříve jsme změřili tři díly za den, zatímco nyní jich kontrolujeme 30 denně,“ říká Paco. „To nám umožnilo zásadně změnit způsob, jímž jsme pracovali v uplynulých 20 až 30 letech Nová metoda se v současnosti používá na montážní lince modelů SEAT Leon a CUPRA Formentor.

Seat Leon můžete mít s řadou typů pohonů
Ochutnávka elektrické jízdy na španělský způsob: Test Seat Leon e-hybrid

„Jsme prvním výrobcem, který ve velkém měřítku používá průběžné bezkontaktní automatizované měření. Díky němu dokážeme zaručit, aby vozy sjíždějící z montážní linky měly stejnou úroveň kvality jako dokonalý prototyp, a to po celou dobu výroby modelové řady,“ zdůrazňuje Pedro.

Díky získaným datům z fotogrammetrie bude možné předvídat nežádoucí situace ve výrobě ještě dřív, než k nim dojde. „Všechna tato data uchováváme, aby mohl algoritmus strojového učení zkoumat četnost jakýchkoli odchylek,“ vysvětluje Pedro. „Nyní je můžeme lokalizovat a reagovat na ně, ale později bude program postupovat preventivně. Bude analyzovat, jak často se opakují, a bude sestavovat prognózy potřeby změnit nastavení stroje, který způsobil příslušnou odchylku,“ dodává nakonec inženýr.