Opravdu množství zajímavých detailů lze najít v Kronice Škoda Auto, kterou v firemním muzeu značky v Mladé Boleslavi pokřtil autorský kolektiv vedený novinářem Zdeňkem Vackem. Například to, že po určitou krátkou dobu se zdejší továrna jmenovala "Závod generála Ludvíka Svobody." Stalo se tak během návštěvy této osobnosti 8. května 1948 v Mladé Boleslavi, při které tehdejší ministr národní obrany převzal limuzínu Superb 3000.

Svoboda ovšem nebyl u tehdejších komunistických mocipánů příliš v oblibě, což se dá vyvodit z věty, kterou vůči němu tehdy údajně pronesl premiér Antonín Zápotocký. Ten se události rovněž účastnil. "Co myslíš, vydrží déle ten vůz, nebo ty?," měl mu údajně říci. Dva roky poté auto samozřejmě existovalo, avšak Ludvík Svoboda byl uklizen do ústraní bez jakéhokoli vlivu na chod země.

Škoda Scala nebo Škoda Rapid? To se uvidí!
Škoda Scala vs. Rapid. Je výhodnější sáhnout po odcházejícím modelu?

Kronika je rozdělena do tří svazků. V prvním je zmapována historie značky v letech 1895 - 1945, ve druhém se jedná o obdoí od roku 1946 do letopočtu 1990 a třetí zahrnuje poslední dobu až do konce loňského roku.

Každý ze tří svazků má svoji barvu. První červenou, druhý modrou a třetí zelenou. To se odvíjí od barev, které v daném období měla automobilka v logu. Komplet, který má hmotnost 3,5 kilogramu, lze koupit za cenu 1101 Kč. K dostání je jak česká, tak i německá a anglická verze.

Na nejnovější model automobilky Scala se můžete podívat v naší fotogalerii.