Dvě generace společného projektu japonské automobilky Toyota a koncernu PSA na výrobu městských minivozů podle názoru francouzského partnera stačily.

V továrně v Ovčárech u Kolína se tedy od roku 2021 budou vyrábět jen auta s logem Toyoty. Vyplývá to z oficiální tiskové zprávy japonské značky, která informovala, že od ledna roku 2021, tedy za dva roky a dva měsíce, převezme celé vlastnictví společnosti Toyta Peugeot Citroën Automobile Czech. V ní se od počátku tisíciletí vyrábějí minivozy Peugeot 107/108, Citroën C1 a Toyota Aygo.

Toyota se zavázala, že v kolínské továrně udrží pracovní místa.

Citroën C1
Jedná se o osudu továrny TPCA u Kolína. Francouzi chtějí elektromobil, Toyota ne

Co se zde bude vyrábět, zatím mluvčí TPCA Tomáš Paroubek odmítl na dotaz Automix.cz komentovat. Podle dobře informovaných zdrojů však Toyota nadále hodlá pokračovat v produkci městských stylových automobilů pro mladou generaci. Zřejmě však přistoupí ke změně karosářského provedení. Hovoří se o malém crossoveru.

Jedním z důvodů, proč se značky PSA rozhodly od spolupráce odstoupit je důvod, že se hodlají naplno věnovat čistým elektromobilům, zatímco Toyota vsází především na hybridy.

Toyota Aygo v jízdě
První svezení s "posílenou" Toyotou z Kolína. Aygo je teď tišší

Navíc poté, co se součástí koncernu PSA stal i německý Opel, je pro jejich modely k dispozici dostatek výrobních kapacit a bez kolínské továrny se docela dobře obejdou.

Naopak Toyota chce výrobu v Evropě navyšovat. TPCA se stane součástí společnosti Toytoa Motor Europe, která již nyní provozuje na evropském kontinentu dalších sedm továren.