Klasické Jaguary jsou bezesporu krásná auta, která si zaslouží obdiv. Mají ale jeden problém. Je jím spolehlivost, pro jejíž nedostatek jsou přímo vyhlášené. To je případ i modelové řady XJ, která se dnes kvůli tomu prodává za pakatel a na silnici ji jen tak nepotkáte. Německá společnost Arden se tomu rozhodla udělat přítrž.

Ve svých garážích má prý právě teď 235 Jaguarů XJ12, které postupně restauruje a upravuje do modernější podoby. Její přístup je ale velmi decentní, a tak byste si mohli novinku splést s klasickým vozem.

Čím bude jezdit agent 007 v další „bondovce“?

Zásadní změny totiž prodělal hlavně motor. Benzinový dvanáctiválec dostal vetší nasávací trubky, pořádné ventily, sportovní výfukový systém a upravenou řídící jednotku. Povedlo se tak zvýšit jeho výkon na 320 koní a 438 Nm točivého momentu. Výsledkem je, že se auto dokáže na silnici pohybovat rychlostí až 238 km/h.

Technici Ardenu se ale nezastavili jen u motoru. Pracovali také na zpevnění šasi, přidali nové brzdy a upravili podvozek, který doplnili o nastavitelné tlumiče Koni. Auto nyní stojí na pohledných 18“ kolech a obouvá pneumatiky 245/40 ZR. Vnitřek vozu prošel také zajímavou renovací.

Výsledek práce Ardenu na Jaguaru XJ12 si můžete prohlédnout v přiložené fotogalerii.