Saíd Muhamad Idris bin Saíd Muhamad al-Mahdí al-Senussi, světově známý jako král Idris I. Libyjský, měl neuvěřitelnou smůlu. V létě roku 1969 si ve Stuttgartu objednal svou novou státnickou limuzínu, která tehdy patřila k etalonu automobilového průmyslu. Mercedesu-Benz 600 Pullman s maximální možnou výbavou se ale nikdy nedočkal. Dne 1. září byl svržen z trůnu a na jeho místo nastoupil další milovník aut, nechvalně proslulý diktátor Muammar Kaddáfí.

Královi se podařilo uniknout, dožil se 94 let. Se svým Mercedesem, který oplýval obrovským prostorem na zadních sedadlech, se ale už nesvezl. Auto přitom poháněl klasický benzinový osmiválec s objemem 6,3 litru a výkonem 250 koní. Model 600 Pullman šokoval svou technikou, třeba hydraulickým systémem, který se staral o ovládání oken, sedaček nebo střešního okna.

Alfa Romeo 8C 2900B Touring Berlinetta
Alfa Romeo za půl miliardy? Vzácného vozu existuje jen pět kusů

Prodávaný kus prošel pečlivou obnovou. Majitel nechal vyměnit všechny důležité komponenty, zachoval ale původní barevnou kombinaci černého laku karoserie a světle hnědého interiéru. Auto najelo celkem 35 tisíc kilometrů, od rekonstrukce je to ale jen 300. Ty částečně pocházejí z natáčení seriálu The Man in the High Castle pro server Amazon, kde se auto objevilo ve třetí sezoně.

Mercedes-Benz 600 Pullman z roku 1970Zdroj: Motor GT

Vůz je nyní na prodej v americkém městě Portland v Oregonu. Majitel si za něj žádá 495 tisíc dolarů, což je něco málo přes 11 milionů korun. Vzhledem k tomu, že jde o nejoblíbenější limuzínu diktátorů druhé poloviny minulého století a zároveň s velmi zajímavým příběhem, je to rozumná nabídka.