Unikátní novinku představí na svém stánku v rámci Mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET v Brně tuzemská firma Agados. Jedná se o obojživelný terénní přívěs.

"Je primárně určen za kolová i pásová vozidla. Nespornou výhodou je patentovaný systém nezávislého odpružení jednotlivých kol, což v kombinaci s instalovanými lyžemi znamená vynikající prostupnost těžkým terénem," vysvětluje jednatel společnosti Agados Petr Ostrý.

Plovoucí přívěs AgadosZdroj: Agados

Navíc ho lze přepravovat i přes vodní zdroje. Je totiž schopen plavby. Využití je podle Ostrého velmi široké. Přívěs může posloužit jako vodotěsný box, cisterna, může být také v provedení otevřené plato, 8-10stopý kontejner, sklopná nástavba nebo klasický valník s plachtou či bez.

Sjet přímo ze silnice do vody lákalo motoristy od pradávna.
První obojživelná auta musela mít stožár na vlajku. Dnes jsou velmi cenná

Přívěs již v současnosti využívají některé speciální armádní složky v Rakousku a Švédsku.

Agados je největším výrobcem přívěsů v České republice v kategorii O1 a O2, což jsou přívěsy do limitu hmotností 750 a 3500 kilogramů. Ročně vyrobí a prodá příbližně 30 tisíc vozíků. Zhruba polovina produkce se vyváží. Firma, která sídlí ve Velkém Meziřící, se výrobou přívěsů zabývá již 27 let.