Už několik dní tiskne speciální 3D tiskárna, kterou pracovníci technického vývoje automobilky Škoda v "nekoronavirové době" používají pro výrobu prototypů a modelů v areálu Česana, skelety pro respirátorové masky ochranného stupně FFP3.

"Proces výroby vyvinula Škoda-Auto společně s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT v Praze (CIIRC). Specialisté Škody konkrétně přispěli vývojem procesu výroby jedné jeho části. Respirátor nedávno získal potřebnou certifikaci a chystá se jeho distribuce lékařům, nemocnicím a zdravotnickému personálu ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví," uvedl Martin Ježek z tiskového oddělení automobilky.

Místo na Krétě jsme první kilometry s novou Octavií ujeli na Berounsku, Rokycansku a Plzeňsku
První český test nové Octavie: Všestranně skvělá, avšak kanály ráda nemá...

Výrobu šesti desítek masek denně zajišťuje speciální typ 3D tiskárny. Zdaleka ne všechna obdobná zařízení jsou totiž na takový produkt vhodná. „Na ČVUT zvolili metodu tisku Multi Jet Fusion z polyamidu PA-12. Tato metoda tisku zajistí, že vznikne homogenní materiál, který nemá zřetelné vrstvy a není porézní. To je základní předpoklad pro to, aby se v něm nedržely viry a dal se dobře desinfikovat,“ vysvětluje volbu vědců David Vaněk, vedoucí oddělení stavby prototypů a modelů Škoda-Auto.

Respirátorová maska vyrobená ve Škoda-AutoZdroj: Škoda-Auto

Skelety, které vyrábí i několik dalších subjektů působících na území republiky (proto může denní produkce dosáhnout až několika set kusů) se pak odvážejí do areálu společnosti 3Dees, kde se k nim připevňuje těsnění, upevňovací pásky a filtry. Právě tato firma je dodavatelem vhodného typu 3D tiskáren. 

"Vše potřebné je vyrobeno v České republice. Masky je možné dezinfikovat a filtry měnit. Jsou tak použitelné dlouhodobě," uvedl Ježek.

Škoda Vision IN exteriér a interiér
Škoda odtajnila své speciální indické auto. Má unikátní zadní sedačky

Kromě tohoto činu Škoda-Auto v době pandemie koronaviru pomáhá i jinými způsoby. Například prostřednictvím platformy HoppyGO dala k dispozici přes 100 vozů Škoda pro zdravotníky, pomoc potřebným nebo rozvoz zdravotnického materiálu a jídla. "K dispozici navíc bude i flotila 150 elektrických sdílených skútrů Be Rider. Příjemci jsou mimo jiné organizace ADRA nebo město Brno. Zároveň jsme ve spolupráci s dealerstvím Havex otevřeli ozónové dezinfekční stanice pro automobily," doplnil mluvčí tuzemské prodejní organizace Škoda-Auto Pavel Jína.