Na technickém základě vozu Unimog U 430 postavila specializovaná firma z Austrálie vozidlo, jehož kompletní označení zní: EarthCruiser Explorer XPR440. Ve výbavě je vše, na co jen cestovatel dokáže pomyslet.

Začměme technikou. Motor má výkon 300 koní, kola jsou namontována na portálových nápravách, samozřejmostí je pohon všech kol a uzávěrky všech diferenciálů. Zajímavostí je přenositelnost volantu a pedálové skupiny z levé strany na pravou a naopak. Během necelé půlminuty údajně můžete po přejetí hranice země, kde je místo pravostranného provoz levostranný, nebo naopak, přesednout na druhou sedačku.

Zdroj: Youtube

Ten, kdo si chce na expedicích užívat, určitě ocení možnost vysunout z boku vozu speciální venkovní gril, včetně umyvadla s tekoucí vodou. Ve výbavě nechybí klimatizace, mikrovlnná trouba, samozřejmě lednice, luxusní manželská postel, koupelna, kuchyňská linka a třeba i pět kamer. Ty umí do své paměti ukládat záznam natočený v posledních 45 dnech, a pak jej odeslat do světa.

Auto je nepochybně dobrou volbou pro ty, kteří chtějí být mimo civilizaci hodně dlouho. Zásoba nafty v nádržích má vystačit na 3500 kilometrů, také žízní posádka strádat nebude. Veze si totiž s sebou 860 litrů vody.

Elektřinu vyrábí solární panely na střeše. Pokud by se řidiči "podařilo" zapadnout, může se vyprostit pomocí navijáku, a pokud nemůže najít rovný terén, kde by se dalo dobře spát, může vozidlo nastavit do žádoucí pozice pomocí čtyř hydraulických sloupků.

Na to, jak auto jede v terénu, se můžete podívat na videu, a vybavení prozrazuje naše obsáhlá galerie: