Ferrari 512 S Modulo či Pininfarina Modulo je koncept známé italské karosárny Pininfarina, která právě na základě závodního Ferrari 512 S postavila v roce 1970 futuristickou vizi placatého supersportu, který měl na ženevském autosalonu toho roku jediný úkol – otáčet hlavy.

Samotný koncept byl však nepojízdný. Ačkoliv se uprostřed nacházel motor z 512 S, tedy pětilitrový dvanáctiválec, přední kola schovaná hluboko v hranatých blatnících nešlo pořádně ovládat, jelikož vozu chyběla převodka řízení a kompletní zavěšení.

Zdroj: Youtube

Pár dobových záběrů vozu v pohybu je podle všeho vytvořeno klasickým roztlačením vozu z kopce, načež řidič uvnitř mohl s autem zatáčet jen omezeně v rozsahu pár stupňů. Ve videu není ani zobrazen původní volant z konceptu, záběry otáčení volantu pochází z jiného Ferrari.

Před čtyřmi lety se ovšem americkému nadšenci a sběrateli vozů Ferrari, majiteli závodního týmu a malosériovému výrobci Jimovi Glickenhausovi podařilo přemluvit vedení Pininfariny, aby mu koncept Modulo prodalo. Do té doby se vůz nacházel vystavený v muzeu karosárny.

Glickenhaus měl totiž s vozem odvážný plán zprovoznit ho do zcela řiditelné podoby. Že se přitom jednalo o doopravdy těžký úkol, dokazuje fakt, že Modulo až nyní po čtyřech letech práce poprvé vyjelo na silnici… A k pohybu nemuselo být roztlačeno.

Kniha Il Fascino Ferrari.
Ferrari vydalo „bibli“ pro nejvěrnější fanoušky značky. Ke knize nabízí i oltář

Video stáje Scuderia Cameron Glickenhaus sice ukazuje koncept v ještě rozestavěném stavu, ale ovládání vozu je konečně funkční včetně motoru uprostřed. 

Bude nicméně zajímavé vidět, jak se inženýři popasovali se samotným rejdem schovaných kol, jakmile bude auto vybaveno zbývajícími díly karoserie. Těžko pak říct, zda Glickenhaus modifikoval koncept takovým způsobem, aby ho v USA mohl určitým způsobem přihlásit na silnice. Doufáme, že ano.