Tak, jako si lidé postupně zvykli na elektrické nastavování sedadel nebo otevírání pátých dveří, mohli by se brzy naučit používat i systém automatického připojení přívěsného vozíku nebo karavanu. S konceptem nazvaným Automatic Trailer Connection přišla švédská technologická společnost Semcom.

„Vezmeme-li v potaz, kolik peněz se za posledních 80 let investovalo do automobilového vývoje, je zvláštní, že se ještě nikdo nezamyslel nad tažnými zařízeními, která jsou pro mnoho lidí komplikovanou záležitostí,“ říká Sofie Askenbomová z firmy Semcom s tím, že i v dnešní době se používá jednoduchý systém, který pochází ze začátku třicátých let.

Ještě je třeba propojit modul se zařízením příslušnou sadou kabelů
KIA boří další mýtus: Poškozená baterie elektromobilu se dá levně opravit

Podle Askenbomové systém automatického připojení vozíku může fungovat už nyní díky elektronice, kterou najdeme v moderních vozech. Například řada modelů koncernu Volkswagen má na palubě asistent pro couvání s přívěsem. K užitku bude i parkovací asistent.

Systém Automatic Trailer Connection dokáže dva metry před přívěsem detekovat přípojku. Pak může řidič stisknout tlačítko a auto k vozíku samo nacouvá a připojí jej. Není tak potřeba vůbec vystupovat z auta. Vozík se nepřipojuje na tažné zařízení jak ho známe, ale přes krytý kloub přímo do díry v zadním nárazníku. Tam se propojí i veškerá elektronika, která řidiče může informovat například o hmotnosti nákladu nebo o tom, že světla fungují.

Jak koncept automatického připojení funguje se můžete podívat na následujícím videu:

Zdroj: Youtube