Tihle Rusové mají evidentně v oblibě tamější vozy značky Lada, se kterým i vymýšlejí mimořádně bláznivé, ovšem pro „autaře“ také velmi zajímavé kousky. Už jsme psali krátkou zprávu o tom, jak zkoušeli, jestli lze pneumatiku nahradit hřebíky, nebo jak z Lady Niva postavili 6x6.

Tentokrát si vzali do hlavy, že vyzkouší, jestli lze nastartovat motor auta, které stráví půl roku pod vodou – včetně zimních měsíců, které v Rusku bývají hodně drsné. Mimochodem, to je také důvod, proč červená Samara ve videu prakticky nemá střechu. Zamrzající hladina nádrže ji prostě rozdrtila.

Našli jsme největší kombi historie. Je mezi nimi i Škoda Superb!

Stav karoserie ale byl důležitý, tady šlo o motor, který po vytažení vozu vypadal v hodně neútěšném stavu. Vyměnili zapalovací svíčky, dostali vodu z válců a z klikové skříně, nalili do motoru olej a samozřejmě zapojili novou baterku. Je až neuvěřitelné, že po takové době byl zapalovací systém v naprostém pořádku.

Celý proces oživování trval asi hodinu a věřte nebo ne, bahnem obalený čtyřválec skutečně naskočil. A běžel by klidně dál, kdyby nepraskl palivový systém. Taková drobnost by pro zkušeného mechanika představovala několik hodin práce a jezerní Lada Samara by mohla „jezdit“ dál.

Nemůžeme se ale zbavit jedné nutkavé otázky. A to jestli byla Samara před ponořením zbavena provozních náplní. I když jde o ruské bohatýry, pevně doufáme, že ano…

Na proces oživování utopené Samary se můžete podívat v přiloženém videu.

Zdroj: Youtube