Ne každý má čas své auto umývat ručně, a proto se nelze divit, že konvenční automatické myčky s rotujícími kartáči jsou mezi řidiči vůbec nejpoužívanější. Je však známo, že právě tento způsob mytí může být pro lak karoserie docela zatěžující a nešetrný.

Nissan má proto vlastní zařízení, kde testuje odolnost laků vůči těmto podmínkám. Jde o malou myčku, která má podobně jako opravdová myčka velký kartáč s 10 tisíci štětinami, který umí rotovat rychlostí až 180 otáček za minutu.

Nárazový test Fiatu Punto.
Nula bodů v nárazových testech. Takhle dopadl Fiat, který se prodává i u nás

Video od amerického zastoupení značky v Michiganu pak demonstruje použití testovací myčky na zmenšeném modelu Nissanu 370Z. Takto ovšem skutečné testy neprobíhají a autíčko je tak na videu pouze pro ilustrativní účely. Ve skutečnosti inženýři testují odolnost laku pouze na kusu plechu.

Vzorky jsou pak rotujícím kartáčem umývány i tisíckrát, aby se ukázalo, kolik toho vydrží. Do procesu mytí jsou někdy přidány i nečistoty simulující špínu na karoserii vozu. Na proces testování odolnosti laku se ostatně podívejte níže.

Zdroj: Youtube