Odvážného pilota a jeho upravenou Corvettu Z06 nedávno představil ve svém motoristickém pořadu slavný americký moderátor a hlavně sběratel a nadšenec do aut Jay Leno.

Sam Schmidt byl už do mala vtáhnut do světa motorsportu a postupně se dostal až na špičku závodní série IndyCar. Bohužel ošklivá nehoda na okruhu ve Floridě během rychlosti přes 330 km/h mu přinesla doživotní následky a Schmidt zůstal od krku dolů ochrnutý.

Jeho láska k autům je však obrovská, a proto se snažil udělat všechno proto, aby se vrátil za volant. Sedmnáct let po nehodě se mu to podařilo.

Švédské hypersporty Koenigsegg objektivem fotoaparátů Hasselblad.
Božská podívaná. Koenigsegg vytvořil "extrémní" fotografie svých hypersportů

Díky inženýrům ze společnosti Arrow Electronics tak nyní Schmidt používá Corvettu, kterou díky velmi chytré elektronice ovládá pouze foukáním do trubičky a otáčením hlavy.

Díky nespočtu senzorů v trubičce tak foukáním zajišťuje akceleraci vozu a sáním vzduchu z trubičky zase auto zpomaluje. Obojí funguje velmi plynule a senzory umí také rozpoznat sílu foukání a sání, čímž lze modulovat intenzitu akcelerace a brzdění.

Zatáčení je pak prováděnou jen pohyby hlavou, kdy má Schmidt na obličeji speciální brýle s referenčními body, jejichž pohyb sleduje několik kamer a je převáděn do motorků ovládajících volant.

Ford Fiesta ST ve speciálním odstínu Liquid Blue.
Unikátní Ford Fiesta ST je na prodej. Tenhle kousek je jediný na světě. Proč?

Pokud si myslíte, že je toto zařízení stále dosti limitující pro každodenní provoz, jste na omylu. Ve státě Nevada je Schmidt vůbec prvním člověkem, který může i takto indisponován řídit své auto normálně na ulici.

Ke všemu už s Corvettou vyrazil i na slavný vrchařský závod Pikes Peak a mimo to dokázal auto rozjet na skoro 300 km/h. A nebyl by to Schmidt, kdyby se nesnažil tuto rychlost v budoucnu ještě překonat.

Cena takto vylepšené Corvetty se odhaduje na celý 1 milion dolarů, tedy asi 23 milionů korun. To je o nějakých 21 milionů více než za sériovou verzi. Jsme si ale jisti, že peníze zde nehrají roli. Za svobodu a možnost znovu usednout za volant to určitě bez debat stojí.

Zdroj: Youtube